FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: George Allen priznao poraz u Virginiiji

WASHINGTON,9. studenoga(Hina) - Republikanski senator George Allen u četvrtak je priznao poraz na izborima u Virginiji i čestitao demokratu Jamesu Webbu na tijesnoj pobjedi, čime je potvrđeno da su oporbeni demokrati na izborima osvojili kontrolu i u Senatu s 51 zastupničkim mjestom, te da će prvi puta nakon 12 godina kontrolirati oba doma američkog Kongresa.
WASHINGTON,9. studenoga(Hina) - Republikanski senator George Allen u četvrtak je priznao poraz na izborima u Virginiji i čestitao demokratu Jamesu Webbu na tijesnoj pobjedi, čime je potvrđeno da su oporbeni demokrati na izborima osvojili kontrolu i u Senatu s 51 zastupničkim mjestom, te da će prvi puta nakon 12 godina kontrolirati oba doma američkog Kongresa.

"Poštujem odluku naroda Virginije. Danas sam čestitao Webbu na pobjedi", rekao je Allen pred razočaranim pristašama u Alexandriji u Virginiji.

Webb je pobijedio s minimalnom prednošću od oko 0.30 posto glasova, odnosno osvojio je 49.55 a Allen 49.25 posto glasova, rekao je Allen te naglasio kako nije želio iskoristiti pravo da zatraži ponovno prebrojavanje glasova, jer bi to donijelo dodatne troškove proračunu Virginije, a konačne rezultate izbora odgodilo bi do Božića.

Prema podacima izborne komisije, Webb je pobijedio s oko 9.000 glasova više od Allena, na ukupno 2.4 milijuna glasova.

Nedugo prije toga, republikanski senator iz Montane Conrad Burns, priznao je pobjedu demokratskog kandidata Jona Testera, u isto tako izjednačenoj utrci u kojoj je pobjednik imao 49 posto, a poraženi 48.4 posto glasova.

"On je jutros telefonirao Jonu Testeru", kratko je kazao Burnsov glasnogovornik Jason Klindt.

U Montani, rijetko naseljenoj državi na sjeverozapadu SAD s pretežito ruralnim stanovništvom, za organičkog farmera Jona Testera glasovalo je 196.846 birača, a za dugogodišnjeg senatora upletenog u korupcionašku aferu s lobistom Jackom Abramoffom, 194.322 birača.

Priznanjima poraza republikanaca u Virginiji i Montani završena je dvodnevna neizvjesnost oko toga hoće li demokrati, nakon premoćne pobjede u izborima za Predstavnički dom Kongresa gdje imaju 30 zastupnika više od republikaca (232-203), osvojiti i minimalnu većinu u Senatu.

Potvrdu pobjede u borbi za Senat pozdravio je dosadašnji čelnik demokratske manjine u tom domu, senator Harry Reid, rekavši kako rezultati izbora govore da je "vrijeme za novi smjer, za stranačku suradnju, za promjene".

"Amerika je na izborima jasno i glasno poručila da mora doći do promjene smjera u Iraku, da zdravstveno osiguranje mora postati dostupnije svima, da trebamo učiniti nešto na planu obrazovanja, zaustavljanja rastućeg deficita i povećanje energetske neovisnosti", kazao je Reid te najavio kako će demokrati u parlamentu surađivati s republikancima, i da neće slijediti njihov "loš primjer" odbijanje suradnje koji su birači sancionirali.

Buduća predsjednica Kongresa Nancy Pelosi ranije je najavila da će većinski demokrati prihvaćati zakonske prijedloge i amandmane oporbe, što je prilična rijetkost u parlamentarnom svijetu i pitanje je hoće li praksa to potvrditi.

George Allen je prije samo nekoliko mjeseci kotirao kao mogući predsjednički kandidat Republikanske stranke i sigurni pobjednik u Virginiji, no nakon rasističkog ispada u kampanji kada se jednom Indijcu iz protivničkog tabora obratio s "makaka" (majmun u židovskom slengu sjeverne Afrike), počeo je gubiti podršku.

Demokrati su očito pogodili kandidirajući u Virginiji - državi s puno profesionalnih vojnika - Jamesa Webba, odlikovanog vijetnamskog veterana koji se dosljedno protivio ratu u Iraku, ali mu se sin tamo bori u ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙