FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: najniža nezaposlenost od 2001. iskorištena u predizbornoj kampanji

WASHINGTON,4. studenog 2006. (Hina) - U SAD-u je u listopadu zabilježena stopa nezaposlenosti od 4,4 posto, najniža u posljednjih pet godina, zahvaljujući otvaranju 92.000 novih radnih mjesta u tom mjesecu, objavilo je u petak ministarstvo rada u Washingtonu.
WASHINGTON,4. studenog 2006. (Hina) - U SAD-u je u listopadu zabilježena stopa nezaposlenosti od 4,4 posto, najniža u posljednjih pet godina, zahvaljujući otvaranju 92.000 novih radnih mjesta u tom mjesecu, objavilo je u petak ministarstvo rada u Washingtonu.

U odnosu na rujan nezaposlenost je pala za 0,2 posto, nastavljajući taj trend treći mjesec uzastopce, iako je gospodarski rast usporen u trećem tromjesečju 2006. i iznosi 1,6 posto.

"Tržište rada je zdravo iako gospodarstvo usporava. To nam izvješće govori da se gospodarstvo održava i da ne kliže prema dolje", ocijenio je za vijesti NBC-a Stuart Schweitzer, makroekonomist u JPMorganu.

Prosječno vrijeme koje nezaposleni Amerikanac potroši u potrazi za poslom u listopadu je iznosilo 16 i pol tjedana, tjedan manje nego u rujnu.

Gledano po gospodarskim granama, u listopadu je nastavljen gubitak radnih mjesta u proizvodnji (39.000), građevinarstvu (26.000) i trgovini na malo (3.500).

Rast zapošljavanja nastavljen je u profesionalnim i poslovnim uslugama (43.000), obrazovanju i zdravstvu (28.000) te vladinom sektoru (34.000). Ostvareni porast od 92.000 novih radnih mjesta u listopadu najmanji je u jednom mjesecu u 2006. godini.

Predsjednik George W. Bush u petak je iskoristio podatke o padu nezaposlenosti u predizbornoj kampanji za kongresne izbore 7. studenoga.

"Ljudi rade u SAD. Smanjenje poreza rezultiralo je zdravom i rastućom ekonomijom i jutros smo dobili još jedan dokaz za to, stopa nezaposlenosti najmanja je u posljednjih pet godina", rekao je Bush na skupu podrške republikanskom senatoru Jimu Talentu u Springfieldu u saveznoj državi Missouri.

Izrazio je vjeru da će republikanci na izborima zadržati većinu u oba doma Kongresa i upozorio birače da će u suprotnom demokrati povećati poreze.

Kazao je kako je čelnica demokratske manjine u Kongresu Nancy Pelosi već najavila da neće ostaviti na snazi "niti jednu poreznu olakšicu".

Komentirajući Bushovu izjavu, Pelosi je uzvratila kako unatoč padu nezaposlenosti Bushova ekonomska politika "nije dobra za obitelji srednjih prihoda, zaposlenost je najlošija još od Velike depresije, gospodarstvo je usporeno, a proračunski i trgovinski deficit i javni dug su rekordno visoki".

Utrka u Missouriju između Talenta i demokratske kandidatkinje Claire McCaskill, u kojoj im ankete daju po 49 posto podrške, jedna je od tri ključne u neizvjesnoj borbi za većinu u Senatu, uz one u Virginiji i Tennesseeju. Talent je 2002. godine dobio izbore sa samo 21.000 glasova više na 1,9 milijuna prebrojanih glasova.

Na izborima za 435 članova Predstavničkog doma Kongresa, sva ispitivanja najavljuju uvjerljivu pobjedu demokrata i preuzimanje većine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙