FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokolj u Gazi podijelio Izrael koji pojačava sigurnost

ZAGREB, 9. studenog 2006. (Hina) - Mješavinom grizodušja i osude izraelski tisak u četvrtak je popratio bombardiranje koje je u srijedu počinila vojska ubivši 18 civila, a izraelske vlasti pojačale su mjere sigurnosti u strahu od osvete palestinskih militanata.
ZAGREB, 9. studenog 2006. (Hina) - Mješavinom grizodušja i osude izraelski tisak u četvrtak je popratio bombardiranje koje je u srijedu počinila vojska ubivši 18 civila, a izraelske vlasti pojačale su mjere sigurnosti u strahu od osvete palestinskih militanata.

U takvu ozračju premijer Ehud Olmert priprema put u Washington gdje će s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u nedjelju razgovarati o nuklearnoj krizi Irana, prenosi agencija France presse prognozirajući da će to biti susret dvojice oslabljenih državnika, Olmerta zbog pokolja a Busha zbog poraza njegovih republikanaca na izborima za Kongres.

Neki izraelski komentatori ističu da je napad izraelske vojske na Beit Hanoun degenerirao u pokolj i zahtijevaju nacionalno preispitivanje, a drugi ocjenjuju da je to "cijena" koju Palestinci trebaju platiti jer napadaju Izrael raketama koje ispaljuju sa svog teritorija.

Policija je pak pojačala mjere sigurnosti primivši 80 upozorenja o mogućim napadima palestinskih militanata koji traže osvetu za ubijene civile među kojima sedmero djece i pet žena. Vojno krilo Hamasa zaprijetilo je i napadima na institucije Sjedinjenih Država na Bliskom istoku zbog američke potpore Izraelu.

"Svatko tko jučer nije mogao spavati brinući zbog štete počinjene ugledu izraelske države treba to prestati činiti", piše Alex Fishman za najčitaniji dnevnik Yedioth Ahronoth i objašnjava da Izrael odavna ima reputaciju države "brze na obaraču kad je riječ o civilima. Bila to istina ili ne, činjenica je da je takav naš današnji imidž".

Iz pera Sime Kadmona, također za Yedioth proizlazi ocjena da je pokolj "bila pogreška. Bila je to katastrofa. Pogreška je kad nekome stanete na nogu a kamoli kad ubijete 11 članova jedne obitelji."

"Nikakve isprike ne mogu opravdati okrutnost", rezolutan je dnevnik Ha'aretz.

Preostali dio tiska drži da Izrael nema mnogo razloga za žaljenje pa tako Jerusalem Post citira ministra obrane Ephraima Sneha kako "moralnu odgovornost" za ubojstvo snose palestinski militanti jer se "cinično koriste civilima kao ljudskim štitom za terorističku aktivnost".

Izraelski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Dan Gillerman navodi pak "Rat je prljav posao i u ratu se događaju ružne stvari".

U listu Ma'ariv komentator Ben Caspit piše da Izrael mora odgovoriti na činjenicu kao što su stotine raketa kućne izrade koje Palestinci ispaljuju na Izrael i zaključuje "Takvo ponašanje ima svoju cijenu".

Agencija Reuters prenosi da je prema liječničkim izvorima 350 Palestinaca ubijeno otkako je Izrael počeo svoju ofenzivu na Gazu u lipnju dok su palestinske rakete ispaljene na Izrael izazivale paniku i ranjavanja ali ne i ubijanje.

Žaljenje zbog ubojstva civila u Beit Hanounu izrazili a vojska je naredila istragu vjerujući da je riječ o tehničkoj ili ljudskoj pogrešci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙