FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: Problem granice sa Slovenijom neće smetati Hrvatskoj za EU

MOSKVA, 8. studenog 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u srijedu kako Hrvatska neće imati problema s ulaskom u Europsku uniju zbog neriješenog problema granice sa Slovenijom.
MOSKVA, 8. studenog 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u srijedu kako Hrvatska neće imati problema s ulaskom u Europsku uniju zbog neriješenog problema granice sa Slovenijom.

Temeljni ciljevi Hrvatske na međunarodnom planu ostvaruju se prema zacrtanoj dinamici, rekla je Grabar-Kitarović u Moskvi gdje je u sklopu službenog posjeta Rusiji održala predavanje na Diplomatskoj akademiji ministarstva vanjskih poslova Rusije o temi "Izazovi pred Republikom Hrvatskom i ostalim državama jugoistočne Europe u procesu euroatlantskih integracija".

Odgovarajući na pitanje nakon predavanja hoće li zbog neriješenog pitanja granice sa Slovenijom imati problema s ulaskom u EU, Grabar-Kitarović je rekla da EU smatra da je to "bilateralno pitanje koje trebaju riješiti dvije države".

Također je rekla da je Slovenija postala članicom EU-a unatoč tome što to pitanje nije riješeno te da ne vidi razlog zbog kojega onda ne bi mogla i Hrvatska.

Govoreći o statusu Kosova rekla je da će "Hrvatska prihvatiti svako rješenje do kojeg dođu dvije strane u pregovorima". Isto tako je kazala da se procesi na Kosovu u BH, te u Abhaziji, Južnoj Osetiji i Pridnjestrovlju ne mogu uspoređivati.

Ministrica je istaknula da u Hrvatskoj ne postoji nikakva diskriminacija niti negativan odnos prema Rusiji i ruskim poslovnim ljudima te da su problemi na koje oni možda nailaze u Hrvatskoj vezani uz problem birokracije i korupcije s kojima se Vlada uhvatila u koštac, a jedan od primjera je i vladin projekt HITRO.HR kojim se smanjuju administrativne prepreke ulagačima.

Na pitanje kako se službeni Zagreb odnosi prema nasljeđu i osobi Josipa Broza Tita ministrica je odgovorila da je on "dio naše povijesti, te da svi trgovi i ulice koji su nosili njegovo ime i dalje ga nose".

Glede članstva u EU-u, kazala je ministrica Grabar-Kitarović, godinu dana nakon početka pregovora Hrvatska uspješno je završila prvu fazu - analitički pregled zakonodavstva.

Govoreći o suradnji sa susjednim zemljama i zemljama u jugoistočnoj Europi ministrica Grabar-Kitarović napomenula je kako se Hrvatska opredijelila za široku regionalnu suradnju, posebno u jugoistočnoj Europi, kao temelj za ostvarenje šire stabilnosti u okruženju.

Ministrica je također istaknula da je Hrvatska danas u međunarodnoj zajednici prepoznata kao pokretač demokratskih procesa i važan čimbenik stabilnosti u regiji.

Grabar-Kitarović će u četvrtak posjetiti Sankt Peterburg gdje će se sastati s predstavnicima lokalnih vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙