FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović primila predsjednicu EGSO-a

ZAGREB, 11. listopada 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović primila je u srijedu predsjednicu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) Anne-Marie Sigmund.
ZAGREB, 11. listopada 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović primila je u srijedu predsjednicu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) Anne-Marie Sigmund.

Predsjednica EGSO-a Sigmund boravi u Hrvatskoj kako bi razmotrila uspostavu suradnje EGSO-a s predstavnicima civilnog društva, priopćeno je iz MVPEI-a.

Grabar Kitarović u razgovoru je izrazila zadovoljstvo i pozdravila uspostavu suradnje između EGSO-a s jedne strane, te predstavnika poslodavaca, sindikata i ostalih organizacija civilnog društva iz Hrvatske s druge strane, priopćeno je.

Ministrica je naglasila kako se ovom suradnjom unapređuje uloga civilnog društva u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, te je napomenula kako proces europskih integracija treba obuhvatiti sve dijelove društva i poticati njihovu aktivnu ulogu.

Susretu s ministricom prethodio je sastanak Anne-Marie Sigmund s predstavnicima MVPEI- a, Gospodarskog i socijalnog vijeća, Ureda za socijalno partnerstvo, te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Na sastanku je dogovorena uspostava i način rada zajedničkog tijela koje će omogućiti suradnju između EGSO-a i predstavnika civilnog društva iz Hrvatske. Prvi sastanak tog tijela može se očekivati početkom 2007. godine nakon formalne odluke EGSO-a koja će biti donijeta u prosincu 2006. godine, priopćeno je iz MVPEI-a.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo Europske unije, osnovano Rimskim ugovorom kojim je 1958. uspostavljena Europska ekonomska zajednica (EEZ).

Taj Odbor na europskoj razini zastupa interese različitih socijalnih i gospodarskih skupina i smatra se mostom za dijalog između institucija Europske unije i civilnog društva, a kao članovi u njegovom radu sudjeluju poslodavci, posloprimci te predstavnici različitih grupa civilnog društva (npr. poljoprivrednici, potrošači, znanstvenici, nastavnici, ekološki pokreti i sl.). EGSO savjetuje Europsku komisiju, Vijeće Europske unije, te Europski parlament u zakonodavnom postupku u određenim područjima nadležnosti Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙