FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija: Pušenje oštećuje maternicu, otežava trudnoću

LONDON, 8. studenog 2006. (Hina/dpa) - Jako pušenje kod žena oštećuje maternicu i prema novoj znanstvenoj studiji smanjuje šanse za trudnoću.
LONDON, 8. studenog 2006. (Hina/dpa) - Jako pušenje kod žena oštećuje maternicu i prema novoj znanstvenoj studiji smanjuje šanse za trudnoću.

Često pušenje izravno djeluje na tkivo maternice i otežava embrijima da se ugnijezde, objavili su znanstvenici u stručnom časopisu "Human Reproduction".

Prema nalazima studije, žene koje intenzivno puše u znatno manjem postotku uspijevaju zatrudniti kod potpomognute oplodnje od žena koje rijetko ili malo puše. Poznato je da su cigarete loše za žensku plodnost, ali se znanost dosada koncentrirala na štetne posljedice pušenja po jajovode.

Tim znanstvenika istraživao je stopu uspješnosti kod implementiranja doniranih oplođenih jajašaca kod 785 pacijentica koje su pušile. Jajne stanice uzete su od drugih žena, koje nisu bile jake pušačice, te su oplođene u epruveti. Nijedan od očeva nije pušio, izvijestio je član tima Sergio Soares s IVI-instituta u Lisabonu. Oplođene jajne stanice umetnute su pacijenticama.

"Kod žena koje nisu jaki pušači, stopa uspješnosti odnosno trudnoće bila je značajno viša", rekao je Soares. Kod žena koje puše manje od deset cigareta na dan, više od polovine ih je nakon tretmana zatrudnilo. Za razliku od njih je metoda kod samo jedne trećine jakih pušačica uspjela. Tako je prvi puta dokazano da visoka potrošnja duhana neovisno o posljedicama po funkciju jajovoda, umanjuje i sposobnost maternice da zadrži oplođenu jajnu stanicu.

Od 785 žena koje je obuhvatilo istraživanje, njih 741 pušilo je manje od deset cigareta na dan, a 44 više od toga i time se ubrajalo u grupu jakih pušača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙