FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: stopa anketne nezaposlenosti 11,8 posto

ZAGREB, 7. studenog 2006. (Hina) - Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj je u prvom polugodištu ove godine pala ispod 12 posto, odnosno iznosila je 11,8 posto, dok je istodobno stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 17,5 posto, podatci su Državnog zavoda za statistiku iz Ankete o radnoj snazi.
ZAGREB, 7. studenog 2006. (Hina) - Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj je u prvom polugodištu ove godine pala ispod 12 posto, odnosno iznosila je 11,8 posto, dok je istodobno stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 17,5 posto, podatci su Državnog zavoda za statistiku iz Ankete o radnoj snazi.

Anketa o radnoj snazi temelji se na pravilima i načelima Međunarodne agencije rada (ILO), dok se stopa registrirane nezaposlenosti izračunava iz privremenih administrativnih podataka, odnosno podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Prema Anketi, u prvom je polugodištu ove godine u Hrvatskoj bilo 206 tisuća nezaposlenih osoba, što je 95 tisuća manje nego li prema administrativnim podatcima.

Podatci iz Ankete također pokazuju smanjenje broja nezaposlenih i stope nezaposlenosti u proteklih godinu dana.

Tako je u prvom polugodištu ove godine broj anketno nezaposlenih bio za 30 tisuća manji nego li u prvom polugodištu lani, dok je u odnosu na drugo polugodište prošle godine broj nezaposlenih manji za 16 tisuća.

Snižavana je i stopa anketne nezaposlenosti i u prvom polugodištu ove godine ona je bila 1,3 postotna poena manja nego u istom razdoblju lani (u prvom polugodištu 2005. iznosila je 13,1 posto), odnosno 0,5 postotnih poena manja nego u drugom polugodištu lani (tada je iznosila 12,3 posto).

Nešto su drugačije tendencije pak zabilježene prema administrativnim izvorima.

Tako je u HZZ-u u prvoj polovici prošle godine bilo registrirano 319 tisuća nezaposlenih, da bi taj broj pao na 299 tisuća u drugoj polovici 2005., a ponovno se povećao, na 301 tisuću u prvoj polovici ove godine.

U skladu s tim kretanjima i stopa registrirane nezaposlenosti sa 18,5 posto u prvoj polovici prošle godine pala je na 17,3 posto u drugoj polovici 2005., a ponovno se povećala, na 17,5 posto u prvoj polovini ove godine.

Podatci iz Ankete o radnoj snazi pokazuju također da je, uz smanjenje broja nezaposlenih, smanjen i broj zaposlenih, kao i broj aktivnog stanovništva.

U prvoj polovici ove godine bilo je zaposleno milijun i 548 tisuća osoba, što je 18 tisuća manje nego u prvom polugodištu lani (1,56 milijuna zaposlenih), a 32 tisuće manje nego li u drugom polugodištu 2005. (1,58 milijuna zaposlenih).

Stopa zaposlenosti tako je sa 43,3 posto, odnosno 43,2 posto u prvom i drugom polugodištu prošle godine u prvom polugodištu ove pala na 42,6 posto.

Isto tako smanjen je i broj aktivnog stanovništva, sa 1,8 milijuna u prošloj godini na 1,75 milijuna u prvom polugodištu ove godine, kao i stopa aktivnosti sa 49,9 posto na 48,3 posto u prvom polugodištu ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙