FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 5. studenog 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 5. studenog 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

DETROIT - Amerikanka Lynn Sterling pokušala je prodati mumificirane ljudske ostatke preko eBaya no policija ih je zaplijenila i utvrdila da se radi o ostacima koji pripadaju škotskoj zbirki iz 19. stoljeća. Policija je dodala da je zatvorila istragu i da ne namjerava podići tužbu, a ostaci su zaplijenjeni 10. listopada nakon što su primjećeni na internetskoj dražbi. Antropolog s Michigan sveučilišta izjavio je da se radi o ostacima s početka 19. stoljeća te da su pripadali škotskom anatomu Allenu Burnsu. Zbirka je donesena u SAD 1820. godine i smještena je bila u Medicinskoj školi sveučilišta Maryland. Radi se o ostacima djeteta u dobi od 6 do 9 godina. Sterling je izjavila da je ostatke dobila od prijatelja koji joj je rekao da ih je pronašao kada je s tvrtkom rušio jednu detroitsku školu prije 30 godina.

PHOENIX - Glasači u američkoj državi Arizoni imaju milijun razloga da u utorak izađu na birališta. Oni koji ulože trud u glasovanje odlučit će i o sudbini proturječne mjere kojom će se jedna sretan građanin nagraditi s milijun dolara samo zato što je dao svoj glas na lokalnim ili općim izborima te države SAD-a. Inicijativu je osmislio Mark Osterloh, oftalmolog i odvjetnik iz Tucsona, koji je predložio kako da se pokuša popraviti slab odziv birača u Arizoni i u cijeloj zemlji. Na posljednjim izborima, na kojima se nije glasovalo za predsjednika SAD-a, dužnosnici Arizone su rekli da se na birališta odazvalo 56 posto registriranih birača dok se ostatku SAD-a odazvalo 40 posto birača.

ZAGREB/STRASBOURG - Ako ste ikada željeli biti zastupnik u Europskom parlamentu, isprobajte on-line igru koja vam nudi priliku da sudjelujete u virtualnim parlamentarnim raspravama i glasovanju te čak pripremate vlastite rezolucije, a možete testirati i svoje znanje o EU-u. Kompjutorska igra, u koju se možete uključiti na web-stranicama Europskog parlamenta, zamisao je poljske Zaklade Robert Schuman koja je zabrinuta zbog slabog odziva na europskim izborima 2004. Mihal Kwietniewski, čovjek koji stoji iza ovog projekta, kazao je kako im je cilj "podići svijest i upoznati mlade" s Europskim parlamentom, a na pokretanje međunarodne igre potaknuo ih je početni uspjeh poljske verzije. Riječ je o grupnoj igri - možete se pridružiti jednoj od postojećih političkih skupina u Europskom parlamentu ili osnovati vlastitu.

RIO DE JANEIRO - Na prostranom području brazilske Amazone, u saveznim državama Para i Maranhao, koje je izloženo najžešćoj eksploataciji od XIX. stoljeća, ostalo je tek 23 posto prašume, upozorili su znanstvenici. Podaci koje su iznijeli istraživači iz muzeja Emilija Goeldija u Belemu, prijestolnici države Para, i nevladine organizacije Conservation Internationale (CI), objavljeni su u subotu u tisku. Na temelju usporedbe satelitskih snimaka i istraživanja na terenu koje je trajalo godinu dana, istraživači su zaključili da je to područje od 243.000 četvornih kilometara, na kojemu živi više endemskih vrsta, najugroženije područje na sjeveru zemlje. "To je područje Amazone najviše uništeno. Na njemu je ostalo tek 23 posto prašume", kazao je u Folhi de Sao Paulo dopredsjednik CI-ja Jose Maria Cardoso.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙