FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki izbori 2006: Za oglašavanje dvije milijarde dolara

WASHINGTON, 3. studenoga 2006.(Hina) - Republikanska i Demokratska stranka ušle su u završnicu predizborne kampanje za američke kongresne izbore 7. studenoga sa 600 novih TV spotova, čime će ukupni trošak oglašavanja prijeći dvije milijarde dolara, odnosno 400 milijuna dolara više od cijene predsjedničke kampanje za izbore 2004. godine, izvijestio je u petak "The Washington Post".
WASHINGTON, 3. studenoga 2006.(Hina) - Republikanska i Demokratska stranka ušle su u završnicu predizborne kampanje za američke kongresne izbore 7. studenoga sa 600 novih TV spotova, čime će ukupni trošak oglašavanja prijeći dvije milijarde dolara, odnosno 400 milijuna dolara više od cijene predsjedničke kampanje za izbore 2004. godine, izvijestio je u petak "The Washington Post".

Pravom poplavom novih TV spotova, od kojih 90 posto spada u negativnu kampanju odnosno ocrnjivanje protivnika, stranački stratezi pokušat će predstojećeg vikenda pridobiti one posljednje, neodlučne i neopredijeljene birače, da idućeg utorka izađu na birališta i podrže njihova kandidata.

"Politika je vjerojatno jedini 'business' na svijetu gdje se najviše novca troši onda kada je najmanji broj ciljanih 'kupaca' na raspolaganju", ocjenio je Evan Tracey iz "Campaign Media Analysis Group".

Financijska izvješća podnesena jučer Saveznoj izbornoj komisiji pokazuju kako je samo u srijedu Demokratski odbor za kongresnu kampanju potrošio 12.4 milijuna dolara na oglašavanje u 36 izbornih okruga a Republikanski odbor kongresne kampanje 5.9 milijuna dolara na reklame u 17 okruga.

Ti troškovi dvaju odbora odražavaju i ukupnu strategiju stranaka na ovim izborima. Republikanci su uvelike koncentrirali svoja sredstava na kampanje svojih kongresnika suočenih s teškim utrkama za ponovni izbor, nadajući se da mogu zaustaviti val koji prijeti da demokrati osvoje 25 novih mjesta.

Demokrati za većinu trebaju osvojiti 15 novih mjesta u Kongresu i šest u Senatu.

Primjerice, u srijedu su republikanci potrošili više od dva milijuna dolara samo na oglase na medijskom tržištu Philadelphije za tri svoja ugrožena kandidata, zatim oko 750 tisuća dolara za kongresnika Davida Reicherta u Washingtonu i 445 tisuća za Michaela Sodrela u Indiani.

Nasuprot tome, demokrati nastupaju ofenzivnije, na široj fronti, ulažući novac u izazivače kojima ankete daju najbolje izglede za uspjeh.

Najveći iznos 1.3 milijuna dolara otišao je na kandidatkinju Tammy Duckworth, ratnu veteranku koja je u Iraku izgubila obje noge, s dobrim izglede u utrci s Peterom Roskamom u tradicionalo republikanskom okrugu u predgrađu Chicaga.

Nestranački Institut za financiranje kampanje iz Washingtona, ocjenjuje u petak kako su republikanci uglavnom izgubili financijsku prednost koju su imali u kampanji te bi posljednjih dana mogli biti suočeni s teškim izborom.

Između 19. listopada i 1. studenoga republikanski odbori su potrošili 50 milijuna za podršku kandidatima za Kongres i Senat, u usporedbi s 38 milijuna koje su demokratski odbori potrošili u istih 14 dana.

Zbog tradicije vezanja birača uz jednu od stranaka, prekrajanja izbornih okruga po mjerilima pobjednika i drugih razloga, američki izborni sustav karakterizira visoka 90-postotna reizbornost, pa neizvjesnost vlada u samo 10-ak posto utrka.

Obično broj izbornih okruga u kojima je rezultat neizvjestan opada prema kraju kampanje, no ove je godine drugačije, najčešće zato što su izazivači demokrata neočekivano sustigli republikance koji traže novi mandat.

"Kao rezultat toga, stranke će ili morati odustati od nekih utrka kako bi koncentrirale sredstva ili ih rasporediti tako da daju manje od planiranog. To je problem za obje stranke, a posebno za republikance, koji igraju defenzivno kako bi spasili ugrožene zastupnike", ocjenjuje Institut.

Stanjivanje stranačkih fondova manje će utjecati na ishod bitke za Senat, budući da će on ovisiti od utrka u samo tri države - Missouriju, Tennesseeju i Virginiji.

U Missouriju se vodi najizjednačenija utrka na izborima, s odnosnom 49-49 glasova za senatora Jamesa Talenta (R) i Claire McCaskill (D).

Demokrati su izraziti optimisti u Virginiji, gdje je James Webb u anketama prestigao senatora Georgea Allena, donedavno sigurnog u reizbor.

Najveće neslaganje dviju stranaka oko preizbornih anketa i predviđanja postoji u Tennesseeju gdje je prema ispitivanju Instituta Zogby, republikanac Bob Corker jučer imao 10 posto prednosti pred demokratsom Haroldom Fordom (53-43), da bi kasnije Demokratski odbor senatske kampanje objavio vlastitu anketu prema kojoj Ford ima 46 a Corker 40 posto podrške.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙