FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić: opljačkati Hrvatsku za vrijeme rata ratni je zločin

ZAGREB, 30. listopada 2006. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danas je, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavi", ustvrdio da je "opljačkati Hrvatsku za vrijeme rata ratni zločin".
ZAGREB, 30. listopada 2006. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danas je, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavi", ustvrdio da je "opljačkati Hrvatsku za vrijeme rata ratni zločin".

Mesić je na novinarski upit o tajnim računima novca prikupljena u početku 90-ih odgovorio da postoji jedan tajni račun u Švicarskoj, ali i računi na Malti, Cipru, Kajmanskim i Djevičanskim otocima, procijenivši da je riječ o stotinama milijuna dolara.

Podsjetio je da je još za Domovinskog rata tražio od tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana da se utvrde točne svote i bilance za što se troši novac dijaspore, ali da je na tome prestao inzistirati kad je dobio odgovor da će to srediti kad završi rat.

Mesić je napomenuo da bi svi koji su mogli doći do novca namijenjena obrani Hrvatske i od prodaje (društvenih) stanova danas morali izvijestiti što je tim novcem kupljeno i što su s njime učinili.

"Nije moguće da su neki u rat ušli kao bokci, a iz njega izišli kao milijunaši samo zato što su raspolagali s tuđim novcem", rekao je Mesić i to ocijenio kao ratni zločin. Mesić je ustvrdio da se danas može ući u trag svim transferima novca, ali da neka tijela to blokiraju.

Na novinarski upit o kojim je tijelima riječ Mesić je odgovorio da ih ima više koja moraju obaviti svoj dio posla, ali da, prije svih, Ministarstvo financija treba biti zainteresirano da se uđe u trag novcu, pa Hrvatska narodna banka, ali i policija, državno odvjetništvo, sudstvo. Dodao je da će javno prozvati svaku od njih ne pokrenu li odgovarajuće postupke, dodavši da ga u tome podupire Vlada preko načelnog dogovora s premijerom.

Objasnio je napise u "Hrvatskom listu" koji ga, kaže, proziva što je učinio s australskim novcem kako bi ga bar malo "umočili", a spasili kapitalce koji su u milijunima opljačkali Hrvatsku. Rekao je da su mu u australskom veleposlanstvu dali ček da ga preda bolnici u Gospiću, ali da ga nije ponio, pa su novac sami poslije poslali toj bolnici. Dodao je i da je jednom sudjelovao u preuzimanju novca u Kanadi kao formalni predsjednik Predsjedništva, koji je ponio i predao Gojku Šušku za što je tražio i dobio priznanicu.

Komentirajući stanje u pravosuđu preko "slučaja Glavaš", Mesić je kazao da sudovi trebaju biti neovisni i da zakon treba primjenjivati za sve građane jednako. "Za to sam da se razriješe svi slučajevi, a protiv sam onih koji su na štetu hrvatskih građana počinili zločin", rekao je i naveo da su već počeli i dovršeni mnogi postupci s tim u vezi.

Napomenuo je da je od pravosuđa Srbije te Crne Gore zatraženo procesuiranje stotinjak osumnjičenika koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu i naglasio kako očekuje korektno suđenje.

Predsjednik Mesić je izrazio zadovoljstvo sukreiranjem vanjske politike, ali i naveo slučaj veleposlanika u Maroku Darka Bekića kao negativan primjer gdje se polemizira s njegovim političkim stajalištima.

Pozdravio je posjet premijera Sanadera SAD-u, no ustvrdio je da to nije nikakva prijelomnica u hrvatsko-američkim odnosima te podsjetio da nije bilo nikakve pompe kad su on i tadašnji premijer Ivica Račan bili kod predsjednika Billa Clintona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙