FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Scheffer o širenju NATO-a

WASHINGTON, 27. listopada 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozdravio je u petak spremnost NATO-a da primi nove zemlje članice te kazao kako će summit u Rigi biti prilika da se obilježe uspjesi partnerstva i razmotre buduće zadaće u održanju mira u svijetu.
WASHINGTON, 27. listopada 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozdravio je u petak spremnost NATO-a da primi nove zemlje članice te kazao kako će summit u Rigi biti prilika da se obilježe uspjesi partnerstva i razmotre buduće zadaće u održanju mira u svijetu.

"Cijenim činjenicu da dopirete do globalnih partnera, zemalja koje dijele naše vrijednosti, ali nisu nužno i dio NATO-a. Želim vam zahvaliti što osiguravate da NATO i dalje omogućuje drugim zemljama da se pridruže Savezu", kazao je Bush nakon sastanka s glavnim tajnikom Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Schefferom u Bijeloj kući.

Naglasio je veliki doprinos NATO-a u borbi protiv globalnog terorizma i potpore mladim demokracijama, posebno ulogu NATO-a u Afganistanu.

Bush je najavio svoje sudjelovanje na summitu NATO-a u Rigi 28.-29. studenoga, ističući kako će taj skup biti "prilika da se proslave veliki uspjesi partnerstva i da podsjeti partnere kako još mnogo toga treba učiniti u plemenitu svrhu mira".

Jaap de Hoop Scheffer je kazao kako je uloga NATO-a u 21. stoljeću pružati sigurnost, odnosno "braniti vrijednosti, i to ne samo u Europi već i daleko od svojih tradicionalnih područja".

"Na summitu u Rigi vidjet ćemo NATO 21. stoljeća koji će pružati sigurnost na mnogo mjesta u svijetu s 50.000 vojnika, uključujući i puno Amerikanaca, na tri kontinenta", najavio je Scheffer.

NATO je dorastao izazovima sigurnosti 21. stoljeća, globalnom terorizmu, širenju oružja za masovno uništenje i otpadničkim zemljama, naglasio je.

Primjer tog angažmana, po njegovim je riječima, Afganistan, gdje NATO nastoji pomoći vladi da uspostavi demokraciju, ljudska prava i druge vrijednosti koja je kršio raniji talibanski režim.

Izrazio je žaljenje zbog ovotjedne pogibije afganistanskih civila u akciji vojnika NATO-a, kazavši kako je to "tragedija", ali da treba gledati širu perspektivu, doprinos koji Savez daje sigurnosti stanovništva, obnovi Afganistana, izgradnji cesta, škola, normalizaciji života.

U izjavi za CNN nakon sastanka, Scheffer je objasnio kako "NATO neće biti globalni policajac", ali da mora odgovoriti velikim izazovima i prijetnjama našeg vremena, i da to za sada "vrlo uspješno" čini u Afganistanu pod mandatom UN-a.

NATO-va misija ISAF u Afganistanu ima 20.000 vojnika, među kojima je i 150 pripadnika hrvatskog kontigenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙