FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati javnih službi: Vlada je priznala da naše plaće zaostaju

ZAGREB, 26. listopada 2006. (Hina) - Vlada je na jučerašnjim pregovorima prvi puta priznala da plaće zaposlenih u javnim službama zaostaju za rastom drugih plaća u zemlji, istaknuli su čelnici sindikata javnih službi na današnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 26. listopada 2006. (Hina) - Vlada je na jučerašnjim pregovorima prvi puta priznala da plaće zaposlenih u javnim službama zaostaju za rastom drugih plaća u zemlji, istaknuli su čelnici sindikata javnih službi na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako je ministar financija Ivan Šuker govorio o kretanju mase sredstava za plaće u javnom sektoru, a ne o konkretnim plaćama, i iz tih analiza je nedvojbeno da plaće javnih službenika zaostaju, rekla je predsjednica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić.

Ne odustajemo od zahtjeva za uklanjanjem tog zaostatka i nećemo pristati na Vladin prijedlog o povećanju osnovice za plaće za samo pet posto, čime bi se zaostajanje samo povećalo, naglasila je Pilić.

Sindikalci traže pozicioniranje početnika s VSS-om u javnim službama barem na pet posto višu plaću od prosječne u privredi, budući da trenutno taj omjer iznosi devet posto manje od prosjeka u gospodarstvu.

Predlažu dva načina za stizanje zatražene razine plaća. Po planu A osnovica bi rasla 10 posto u prvoj polovici iduće godine, a osam posto u drugoj polovici, 10 posto tijekom 2008. godine, te onoliko koliko rastu plaće u privredi (pet do sedam posto) od 2009. godine.

Po planu B osnovica bi rasla osam posto u prvoj polovici 2007. i šest posto u drugoj polovici, osam posto u prvih šest mjeseci 2008. te još šest posto u drugih šest mjeseci, i za rast plaća u privredi (pet do sedam posto) od 2009.

Sindikati također traže božićnicu i regres od po 2.000 kuna neto, dar za djecu od 600 kuna i osnovicu za jubilarne nagrade od 2.000 kuna.

Potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih službi Vilim Ribić rekao je da sindikalci i dalje ne mogu s Vladom argumentirano razgovarati o cijeni rada, jer Vlada bježi od toga i već tri godine zanemaruje politiku plaća.

Zbog toga će do kraja iduće godine plaće u javnim službama zaostajati čak 28 posto u odnosu na plaće u privredi, tvrdi Ribić.

Udio plaća hrvatskog javnog sektora u BDP-u prije pet godina je iznosio 14 posto, što je bilo najviše među tranzicijskim zemljama, pa je MMF tražio smanjenje na 11 posto. No, Vlada je nadmašila očekivanja MMF-a i uspjela spustiti udio plaća u javnim službama ispod 10 posto BDP-a, kaže Ribić.

Ako u pregovorima ne bude nikakvih pomaka, sindikati koji zastupaju interese 180.000 zaposlenih u javnom sektoru spremni su i na organiziranje štrajka, o čemu se provode konzultacije, a eventualna odluka o štrajku bit će donijeta sredinom studenog.

Novi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi zakazan je za idući četvrtak, 2. studenog, kada se Vlada treba očitovati o sindikalnim zahtjevima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙