FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovan Hrvatski akademski sindikat

ZAGREB, 12. listopada 2006. (Hina) - U auli zagrebačkoga Sveučilišta danas je održana utemeljiteljska skupština novoga sindikata zaposlenih u visokom obrazovanju - Hrvatskog akademskog sindikata (HAS).
ZAGREB, 12. listopada 2006. (Hina) - U auli zagrebačkoga Sveučilišta danas je održana utemeljiteljska skupština novoga sindikata zaposlenih u visokom obrazovanju - Hrvatskog akademskog sindikata (HAS).

Za predsjednicu sindikata na mandat od godinu dana izabrana je redovita profesorica na Medicinskom fakultetu Jadranka Mustajbegović, za njezina zamjenika Željko Pavičić s Veterinarskog fakulteta, a za glavnoga tajnika dugogodišnji sindikalni djelatnik Hašim Bahtijari.

Osnivanje drugog sindikata u visokom obrazovanju, uz već postojeći Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, inicirali su sveučilišni profesori, među kojima javnosti poznatiji Ivo Josipović, Ivica Kostović i Gojko Bežovan.

Iako su se u medijima zadnjih dana pojavljivale tvrdnje da je riječ o sindikatu koji će konkurirati postojećem Nezavisnom sindikatu, novoizabrana predsjednica to je opovrgnula navodeći da se radi o "suradnom sindikatu" za kojim se pojavila potreba zbog specifičnih uvjeta i načina rada akademske zajednice.

Statut HAS-a, kako je istaknuto na skupštini, dopušta istodobno članstvo i u nekom drugom sindikatu.

Osnivanje sindikata pozdravio je, u ime Nezavisnog sindikata znanosti, Petar Pervan istaknuvši da su programski ciljevi obaju sindikata gotovo identični te da sindikalci ne trebaju trošiti vrijeme na međusobne sukobe i usklađivanje, već se usredotočiti na dobrobit svojih članova.

Skup je pozdravio i rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš uz napomenu kako očekuje partnerski odnos sindikata i sveučilišta, kao poslodavca, u rješavanju svih bitnih pitanja na sveučilištu.

U članstvu novoosnovanog sindikata su svi zaposlenici i umirovljenici hrvatskih sveučilišta i njihovih sastavnica, veleučilišta i visokih škola, uključujući nastavno osoblje, suradnike, znanstvene novake, te administrativno i tehničko osoblje.

"Nije točno da smo nekakav 'elitni sindikat' kojemu su samo profesori članovi, kako se pisalo u medijima, svjesni smo da nikakvih procesa u akademskoj zajednici nema bez sudjelovanja svih zaposlenih", napomenuo je profesor s Pravnog fakulteta Ivo Josipović.

Među ciljevima koje je sindikat odredio u programu navodi se borba za veće plaće zaposlenih, posebice asistenata i znanstvenih novaka. Sindikat će se također zalagati za "suštinsku reformu visokog obrazovanja", depolitizaciju znanstvene politike, pravedno i poticajno napredovanje, te primjereno vrednovanje zaposlenika zbog povećanih napora kojima su izloženi zbog provedbe Bolonjskog procesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙