FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Kad 'stručnjaci' odlučuju o matematici"

ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Knjiga akademika Josipa Pečarića "Kad 'stručnjaci' odlučuju o matematici" predstavljena je večeras na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.
ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Knjiga akademika Josipa Pečarića "Kad 'stručnjaci' odlučuju o matematici" predstavljena je večeras na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

O knjizi su govorili akademik Marko Tadić, matematičari Neven Elezović, pisac predgovora Mirko Primc i autor.

Po Elezovićevim riječima knjiga nije nimalo uobičajena. Premda razumijem problem, osobno ju se ne bih usudio objaviti, rekao je.

"Knjiga je rezultat sustavnog djelovanja", kazao je ocijenivši kako je njom akademik Pečarić vratio dignitet matematici.

Matematika se, kako je ustvrdio, našla pod vanjskim protektoratom jer, dometnuo je "izvanjska sila pokušala je uređivati našu vlastitu kuću". Ocijenio je kako se to događa jer sami nisu uspjeli zaštiti vlastiti interes.

"Knjiga nije krimić, a čita se kao krimić", ocijenio je Primc dodavši kako također nije antička drama ali u njoj postoji Deus ex machina koji rješava situaciju. Po njegovim riječima, knjiga je svojevrsni dnevnik matematičara koji vodi elektronsku prepisku s onima koji u Hrvatskoj poput fizičara i kemičara odlučuju o sudbini matematike.

Akademik Tadić je podsjetio kako trenutno oko 200 matematičara znanstvenika opslužuje visokoškolsku nastavu u Hrvatsku. "Svjedoci smo snažnoga prodora matematike u drugim strukama", rekao je ocijenivši kako su "nam nedovoljni sadašnji kriteriji razvoja matematike".

Ustvrdio je kako se položaj matematike može vidjeti iz, kako je rekao, nepovoljna omjera između matematičara i fizičara u Hrvatskoj.

"Bez dobre matematike nema ni dobre znanosti", istaknuo je.

Pečarić smatra kako se "u napadima na hrvatsku matematiku ne preže ni od neistina". Izgleda kako je kod nas borba između 'stručnjaka' i stručnjaka daljnja sudbina matematike, rekao je.

U knjizi "Kad 'stručnjaci' odlučuju o matematici" (154 str.) autor je objavio 19 priloga u kojima prikazuje položaj hrvatskih matematičara kojima određuju sudbinu stručnjaci s područja fizike, kemije i drugih prirodoslovnih znanosti.

Akademik Pečarić (1948.) je jedan od deset svjetskih matematičara čiji broj radova MathSciNet-u prelazi brojku 500. Autor je više knjiga te glavni urednik međunarodnog časopisa "Mathematical Inequalities & Applications".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙