FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Sanader: Hrvatska će biti 28. država EU-a

ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Hrvatska će u Europsku uniju ući 2009. godine i postati 28. država članica, najavio je predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader u intervjuu za milanski list Corriere della Sera objavljen u srijedu.
ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Hrvatska će u Europsku uniju ući 2009. godine i postati 28. država članica, najavio je predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader u intervjuu za milanski list Corriere della Sera objavljen u srijedu.

Glede najava predsjednika europske komisije Jose Manuela Barrosa da neće biti daljnjeg širenja prije reforme institucija EU -a premijer Sanader je na pitanje hoće li Hrvatska, bez obzira što je njeno gospodarsko stanje bolje nego u nekim članicama Unije, biti prva zemlja isključena iz Europe, odgovorio kako ne vjeruje u takvu mogućnost.

"Susreo sam se s Barrosom u Helsinkiju prije nekoliko dana i potvrdio mi je da nije mislio na nas. Rekao mi je: bit ćete dvadeset i osmi. Reforma institucija EU-a je proces koji može ići usporedno s našim pregovorima: oboje bi moglo biti dovršeno 2008. godine. Ako bi reforme EU-a zastale postoji druga već predviđena pretpostavka: amandman na sporazum iz Nice. Nećemo biti isključeni", rekao je premijer Sanader uz ocjenu kako će Hrvatska ući u Europsku uniju 2009. godine. Sva ispitivanja javnog mišljenja u Europi povoljna su po Hrvatsku koja na razini EU-a ali i država pojedinačno uživa natpolovičnu potporu, dodao je Sanader.

Na novinarsko pitanje kako se Hrvatska u 11 godina nakon rata uspjela modernizirati i uzdići se dok to Srbiji nije uspjelo premijer Sanader je istaknuo da u Hrvatskoj postoji snažna nacionalni konsenzus glede ključne strategije za budućnost. "Srbija je međutim podijeljena između proeuropskih snaga i onih koje to nisu, poput radikala. No ti posljednji imaju političke programe koji pristaju 19. stoljeću a ne 21.", objasnio je Sanader.

Na pitanje kako je "ultranacionalističku Tuđmanovu stranku" uspio transformirati u narodnjačku hrvatski je premijer rekao da je to bilo "vrlo teško". "Ukratko; ukinuo sam središnje mjesto Zagreba; otvorio dijalog s oporbom i usmjerio je prema EU-u i NATO-u", rekao je Sanader.

"I u obrambenom ratu, kakav je bio naš, može biti pogrešnih akcija, nečasnih. I ispravno je ispitati ih slučaj po slučaj, suditi bez razlike. U Hrvatskoj vodimo četiri tisuća sudskih procesa. Važno je da na kraju prevlada legalnost", odgovorio je Sanader na pitanje što misli o generalu Anti Gotovini i je li došao trenutak da Hrvatska prizna kao su u njenom ratu za neovisnost počinjeni i zločini.

U uvodu razgovora list podsjeća i da je prije dva tjedna riješeno sporno pitanje "zabrane talijanskim državljanima da kupuju nekretnine u Hrvatskoj" koje je "trovalo" odnose Rima i Zagreba. Pitanje kuća Talijana u Hrvatskoj je riješen problem, rekao je hrvatski premijer i dodao kako bi želio da se o tome više ne govori, navodi novinarka lista ocjenjujući Sanaderov talijanski "savršenim".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙