FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jastrebarsko: obljetnica utemeljenja Dočasničke škole hrvatske kopnene vojske

JASTREBARSKO, 23. listopada 2006. (Hina) - U vojarni "Dr. Ante Starčević" u Jastrebarskom obilježava se danas 15. obljetnica utemeljenja Dočasničke škole hrvatske kopnene vojske.
JASTREBARSKO, 23. listopada 2006. (Hina) - U vojarni "Dr. Ante Starčević" u Jastrebarskom obilježava se danas 15. obljetnica utemeljenja Dočasničke škole hrvatske kopnene vojske.

Zapovjednik Združenog zapovjedništva za izobrazbu i obuku general bojnik Mirko Šundov ocijenio je dočasničku školu u Jastrebarskom uzornom.

Zapovjednik Dočasničke škole HKoV bojnik Ivan Magić podsjetio je okupljene da je u jeku obrane od srpske agresije, u jesen 1991., izobrazba dočasnika počela u Varaždinu, Samoboru i zagrebačkom Borongaju, a da je ta izobrazba 22. listopada 1993. premještena u Jastrebarsko.

Naglasio je da je izobrazba dočasničkog kadra Oružanih snaga RH prva u regiji u potpunosti kompatibilna s NATO sustavom.

Brigadir Danijel Kotlar, bivši zapovjednik Dočasničke škole koji je provodio reforme, rekao je kako je 1995. Hrvatska bila pod embargom Međunarodne zajednice, a ipak je dobila pomoć američkih umirovljenih časnika kroz organizaciju Military program resurs including (MPRI) za izobrazbu i časnika i dočasnika.

Program MPRI imao je certifikat američke vlade i Ministarstva obrane za provedbu demokratske tranzicije oružanih snaga (DTAP). Tranzicija podrazumijeva i vojno znakovlje, rodove, način donošenja zapovjedničke odluke, te ugradnju raznih programa uključivši i dočasničku piramidu izobrazbe i napredovanja.

"To je sustav u kojemu nema zajamčenog napredovanja svake četiri godine, kao što je bilo prije, već je potrebna stalna izobrazba od dočasnika jednog tima do prvog dočasnika jedne brigade ili korpusa ili glavnog stožera. Dočasnički je kadar zbog takvog sustava itekako motiviran za put napredovanja", rekao je brigadir Kotlar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙