FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amazona je prije tekla u suprotnom smjeru od današnjeg?

PHILADELPHIA, 25. listopada 2006. (Hina) - Amazona, najdulja rijeka na svijetu, prije 145 milijuna godina vjerojatno je tekla u sasvim suprotnom smjeru od današnjeg, pokazala su istraživanja, a prenose britanski mediji.
PHILADELPHIA, 25. listopada 2006. (Hina) - Amazona, najdulja rijeka na svijetu, prije 145 milijuna godina vjerojatno je tekla u sasvim suprotnom smjeru od današnjeg, pokazala su istraživanja, a prenose britanski mediji.

U sedimentnim stijenama u središnjem dijelu Južne Amerike pronađeni su ostaci minerala iz starijeg razdoblja Zemljina razvoja koji su najvjerojatnije onamo stigli iz istočnih dijelova kontinenta, a geolog Russel Mapes vjeruje da se to dogodilo prije 145 milijuna godina kada je Amazona tekla prema zapadu. Mapes će rezultate svojih istraživanja predstaviti na godišnjem kongresu američkih geologa koji će se od 22. do 25. listopada održati u Philadelphiji.

Tomu u prilog govori i činjenica da je starost stijenja južnoameričkog kontinenta različita na njegovu istočnom i zapadnom dijelu. Naime, na istočnom dijelu kontinenta stijenje je staro oko 2,5 milijarde godina, a zbog neprestanih geoloških aktivnosti u Andama, na zapadnoj su strani stijene puno mlađe.

Da je Amazona cijelo vrijeme tekla prema istočnoj strani, kao danas, u njezinu bi sedimentu bili pronađeni mnogi minerali mlađeg datuma jer bi bili "isprani" s područja Anda, pretpostavlja Mapes.

On je objasnio da su sedimenti koji potječu s istočne strane bili isprani iz viših planinskih područja nastalih u razdoblju krede, dakle kada su se južnoamerička i afrička tektonska ploča razdvajale jedna od druge. Tada je rijeka vjerojatno tekla prema zapadu, šaljući sediment star oko dvije milijarde godina prema središnjem dijelu kontinenta.

Nakon toga se relativno nizak greben nazvan Purus, izdigao u sredini kontinenta protežući se u smjeru sjever-jug, što je Amazonu podijelilo na dva toka, tako da je jedan dio otjecao prema istočnoj strani, odnosno prema Atlantiku, a drugi prema zapadnoj, odnosno u smjeru Anda.

U kasnoj kredi minerali mlađi od 500 milijuna godina počeli su ispunjati korito između planinskog andskog dijela na zapadnoj strani, a nakon više milijuna godina kontinuiranog "zasipanja" korita, voda je probila sedimentni sloj počevši teći prema istočnom dijelu Južne Amerike, što je definiralo njezin današnji tok.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙