FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: predstavljeni programi stipendiranja studiranja u inozemstvu

RIJEKA,25. listopada 2006.(Hina) - Studentima, mladim znanstvenicima i nastavnicima Sveučilišta u Rijeci danas su predstavljeni programi stipendiranja za studiranje i znanstvena istraživanja u inozemstvu triju zaklada.
RIJEKA,25. listopada 2006.(Hina) - Studentima, mladim znanstvenicima i nastavnicima Sveučilišta u Rijeci danas su predstavljeni programi stipendiranja za studiranje i znanstvena istraživanja u inozemstvu triju zaklada.

Njemačka zaklada za akademsku razmjenu DAAD, predstavljajući mogućnosti stipendiranog studiranja u Njemačkoj, ponudila je međunarodne programe dvojezičnog studiranja za koje nije nužno znati njemački jezik. Između ostaloga, predstavljeni su programi Max Planck instituta koji dodjeluje stipendije za znanstvena poslijediplomska istraživanja u suradnji s 35 sveučilišta te 42 programa za poslijediplomante DAAD-a u centrima znanstvene izvrsnosti sa širokim rasponom znanstvenih disciplina i predmeta.

DAAD, rečeno je, sada stipendira nešto manje od 50.000 osoba. U stipendije za strane državljane ulaže 55 milijuna eura, a godišnji mu je proračun 250 milijuna eura. Među zemljama jugoistočne Europe DAAD stipendira pet posto osoba iz Hrvatske od ukupnog broja stipendija na ovom području, a prednjače po broju stipendija Bugarska i Rumunjska s po oko 30 posto.

DAAD nudi dodiplomske i poslijediplomske stipendije za razdoblje od jedne do dvije godine, a stipendije za znanstveno istraživanje i doktoriranje u Njemačkoj su za razdoblje do tri godine.

Hrvatska Nacionalna zaklada za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj stipendira poslijediplomante iznosom do 20.000 eura za godinu dana u inozemstvu. Isto tako, nude se programi u inozemstvu za doktorande i znanstvene asistente koji mogu razviti samostalnu istraživačku karijeru ili su zaposleni u industriji, poduzetništvu ili javnom sektoru.

Nacionalna zaklada predstavila je i programe financiranja znanstvenog usavršavanja i sudjelovanja na znanstvenim skupovima.

Ovakvi su programi na ponudi i Zaklade Sveučilišta u Rijeci, samostalne neprofitne organizacije izdvojene od Sveučilišta koju financiraju Sveučilište, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙