FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić otvorio počasni konzulat u Bitoli

BITOLA, 25. listopada 2006. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić posjetio je u srijedu Bitolu gdje je, drugog dana svog boravka u Makedoniji, otvorio počasni hrvatski konzulat.
BITOLA, 25. listopada 2006. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić posjetio je u srijedu Bitolu gdje je, drugog dana svog boravka u Makedoniji, otvorio počasni hrvatski konzulat.

"Konzulat u Bitoli, gradu bogate prošlosti i velikih ljudi, pomoći će zbližavanju hrvatskog i makedonskog naroda, koji su pred istim ciljem ulaska u EU, koja će im ponuditi sigurnost i kapital, ali zato moraju obaviti svoj veliki posao", rekao je predsjednik Mesić na otvaranju počasnog konzulata.

Hrvatski predsjednik posjetio je u Bitoli i katoličku crkvu te obližnji antičkorimski grad Herakleju.

Završavajući posjetom Bitoli dvodnevni boravak u Makedoniji, ostvaren na poziv njegova domaćina Branka Crvenkovskog, koji je uključivao i posjet 40-tak hrvatskih gospodarstvenika, Mesić je izjavio da je posjet bio vrlo uspješan i za makedonsku i hrvatsku stranu. "Mi smo obavili dio koji država s državom mora riješiti, a od susreta gospodarstvenika mislim da su profitirale obje strane. Suradnja će se nastaviti kako bi ubrzo dosegli nekadašnju robnu razmjenu od 600 milijuna dolara", kazao je Mesić, koji je dan ranije s Crvenkovskim parafirao zajedničku izjavu o o načelima bilateralne suradnje i o suradnji u regiji te govorio u makedonskom parlamentu.

Mesić je prvi predsjednik države koji je posjetio Bitolu, što je gradonačelnik Vladimir Tulevski ocijenio velikim događajem i velikim danom za građane toga grada.

Hrvatska je sedma zemlja koja je otvorila počasni konzulat u Bitoli, gradu sa bogatom konzularnom tradicijom još iz doba otomanske imperije, kada su svoja predstavništva u njemu imala sve velike sile. Tradicija se obnavlja zadnjih godina, a Francuska i Turska su prve otvorile počasne konzulate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙