FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sesvečan: Mandatno-imunitetno povjerenstvo odradilo je svoj posao

ZAGREB, 24. listopada (Hina) - Predsjednik saborskoga Mandatno-imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan izjavio je danas da je to Povjerenstvo odradilo svoj posao oko zahtjeva za skidanjem imuniteta Branimiru Glavašu za pritvor.
ZAGREB, 24. listopada (Hina) - Predsjednik saborskoga Mandatno-imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan izjavio je danas da je to Povjerenstvo odradilo svoj posao oko zahtjeva za skidanjem imuniteta Branimiru Glavašu za pritvor.

"Što se tiče zahtjeva Državnog odvjetništva, mi smo svoj posao odradili, a ako dođe novi zahtjev za skidanjem imuniteta, Povjerenstvo se može sastati već sutra", rekao je Sesvečan novinarima u Saboru.

Povjerenstvo je jučer skinulo zastupnički imunitet Branimiru Glavašu, na zahtjev Državnog odvjetništva (DORH), a zbog proceduralnih razloga odgodilo je raspravu o sličnom zahtjevu Županijskog suda u Zagrebu prihvaćajući stav DORH-a da je zagrebački istražni sudac Zdenko Posavec pogriješio kada je skidanje imuniteta tražio nakon što je donio odluku o pritvoru.

Sesvečan je kazao da očekuje očitovanje istražnog suca zagrebačkoga Županijskog suda Zdenka Posavca o zaključku Povjerenstva da je proceduralno pogriješio kad je prije nego je Glavašu skinut imunitet donio rješenje o pritvoru.

"Ako Posavec ospori naš stav, tražit ćemo očitovanje Odbora za Ustav", dodao je Sesvečan i odbacio tumačenja da Povjerenstvo nije nadležno odlučivati o eventualnim proceduralnim propustima i ustavno-pravnim nejasnoćama.

Suprotnog je stava član Povjerenstva Vlado Jukić (HSP), koji smatra da je Povjerenstvo pogriješilo odbivši zahtjev suca Posavca.

Jukić je uvjeren da je Glavaš jučer trebao biti u zagrebačkom pritvoru, temeljem načela koje je Povjerenstvo isticalo na sjednici u svibnju, kad je odlučivalo o zahtjevu zagrebačkog Županijskog suda da se Glavašu skine imunitet kako bi se protiv njega pokrenula istraga u "slučaju Fehir".

"Ovako, Branimir Glavaš nije u pritvoru, a legitiman zahtjev suca stoji u Saboru bez perspektive", rekao je Jukić, ocjenivši da je očito kako sustav ne funkcionira, te da je u ovom slučaju morao intervenirati i predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Jukić je novinare i jučer podsjetio da je Povjerenstvo u svibnju, odlučujući o zagrebačkom zahtjevu da se Glavašu imunitet skine radi istrage, zaključilo da će mu imunitet skinuti i za pritvor, zatraži li to istražni sudac.

"Sada je takav zahtjev pred nama, a mi smo ga odbacili", rekao je jučer Jukić, koji smatra da je Povjerenstvo načinilo presedan, odlučujući istodobno o istrazi i pritvoru protiv zastupnika, a ne dajući mu priliku da se pred nadležnim tijelima očituje o onome za što ga se tereti na zagrebačkom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙