FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski odbori podržali socijalnu uključivanje osoba s intelektualnim poteškoćama

ZAGREB, 24. listopada (Hina) - Članovi saborskih odbora za obitelj, mladež i šport te za ljudska prava na današnjoj su zajedničkoj tematskoj sjednici načelno podržali deinstitucionalizaciju osoba s intelektualnim poteškoćama i njihovo uključivanje u zajednicu, uz podršku sustava zdravstva i socijalne skrbi.
ZAGREB, 24. listopada (Hina) - Članovi saborskih odbora za obitelj, mladež i šport te za ljudska prava na današnjoj su zajedničkoj tematskoj sjednici načelno podržali deinstitucionalizaciju osoba s intelektualnim poteškoćama i njihovo uključivanje u zajednicu, uz podršku sustava zdravstva i socijalne skrbi.

U radu sjednice sudjelovali su stručnjaci iz Švedske i Australije koji se socijalnom inkluzijom bave posljednja tri desetljeća, a koji ističu da je život osoba s intelektualnim poteškoćama, uz primjerenu podršku, daleko kvalitetniji izvan institucija.

Kent Ericsson sa Sveučilišta u Uppsali naglasio je da život u zajednici spada među osnovna ljudska prava, ali i da je riječ o sustavu koji je isplativiji od klasičnih institucija.

Njegov kolega iz Australije Jim Mansell kaže da je kvaliteta osoblja koja će tim ljudima pružati podršku od presudne važnosti za njih osobno, a o osoblju ovise i troškovi programa.

Predstavnica Instituta Otvoreno društvo Judith Klein požalila se da nadležne institucije u Hrvatskoj nemaju sluha za inkluziju, koju je ta udruga spremna poduprijeti s dva milijuna američkih dolara.

"I nakon godinu dana razgovora, još uvijek smo u fazi pregovora s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi", rekla je Klein.

Pomoćnik ministra zdravstva i socijalne skrbi Dragutin Keserica naglasio je da Ministarstvo podržava inkluziju i financira smještaj 125 osoba za koje skrbi Udruga za promicanje inkluzije.

Predsjednica Udruge za promicanje inkluzije Borka Teodorović smatra kako je došlo vrijeme da se u zajednicu uključe i korisnici Centra Stančić, najveća hrvatske institucije za osobe s intelektualnim poteškoćama.

U toj udruzi, koja pruža izvaninstitucionalnu podršku za 150 osoba s intelektualnim poteškoćama, smatraju da je realan rok za to pet godina.

Iako se slaže da je Stančić preglomazna ustanova, Keserica ipak drži da je rok od pet godina nerealan. "Institucije su ponekad nužno zlo, ali mnogima su i dobar dom", kaže Keserica ističući da neki korisnici imaju ozbiljnih zdravstvenih tegoba, pa im treba neprestana skrb.

Ministarstvo namjerava postupno deinstitucionalizirati Centar Stančić kroz osam do 10 godina, tako da se u njegovu krugu, u kojem je oko 10 hektara zemljišta, naprave 24 stambene jedinice, i u tu svrhu planira potrošiti 15 milijuna kuna.

Borka Teodorović, međutim, ističe da Hrvatska ima kadrovske i materijalne resurse za reorganizaciju čitavog sustava.

"Ne možemo se kao pijan plota držati nečeg što je vrijedilo prije 100 godina, dok cijeli svijet ide dalje", rekla je Teodorović upozorivši da Ministarstvo po korisniku mjesečno troši 7.400 kuna, a Udruga, koja plaća i smještaj po tržišnim cijenama, 5.400 kuna.

Sjednici su nazočili roditelji korisnika centra, koji su izrazili bojazan da bi nestajanje takvih institucija njihovu djecu moglo odvesti u neizvjesnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙