FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Ive Komšića "Preživljena zemlja"

ZAGREB, 23. listopada 2006. (Hina) - Knjiga sarajevskoga sveučilišnog profesora i člana ratnoga Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Ive Komšića "Preživljena zemlja - tko je, kada i gdje dijelio BiH" predstavljena je večeras u Novinarskome domu u Zagrebu u nazočnosti autora, a među uzvanicima bio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
ZAGREB, 23. listopada 2006. (Hina) - Knjiga sarajevskoga sveučilišnog profesora i člana ratnoga Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Ive Komšića "Preživljena zemlja - tko je, kada i gdje dijelio BiH" predstavljena je večeras u Novinarskome domu u Zagrebu u nazočnosti autora, a među uzvanicima bio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Objavljena je ove godine u izdanju zagrebačkoga nakladnika Prometeja u biblioteci "Liber memorabilium", a knjigu su javnosti predstavili profesor zagrebačkoga Fakulteta političkih znanosti Ivo Žanić i bosanski književnik Mile Stojić.

O knjizi je govorio i autor, a na zbivanja u vremenu na koje se knjiga odnosi osvrnuo se i predsjednik Mesić, ustvrdivši da je riječ o faktografski korektnom te hrabrom i poštenom štivu koje je preporučio čitateljima u Hrvatskoj.

Komšić je rekao da taj tekst nije bio namijenjen za objavljivanje, nego je htio "sam sa sobom riješiti neka pitanja". Sada kada je objavljen, dodao je, javnosti će pak otkriti kako dolazi do političkih odluka i kako se one prikrivaju, odnosno dokumentima koje donosi pridonijet će, kazao je, razobličavanju ratne politike u BiH i Hrvatskoj.

Komšić je istaknuo kako sa zadovoljstvom može reći da Hrvatska nije bila jednodušna oko podjele BiH te da je i u hrvatskoj političkoj javnosti, za razliku od službene politike, bilo onih koji su se, poput Mesića, Manolića ili Savke suprotstavljali njezinoj podjeli.

Predsjedniku Mesiću autor je uručio prvi primjerak knjige s posvetom u kojemu mu izražava zahvalnost zbog "neumoljivosti ljudske ustrajnosti" te s nadom da će u hrvatskoj javnosti te vrijednosti preživjeti.

Zahvalivši na darovanoj knjizi Mesić se osvrnuo na zbivanja koja su prethodila ratu na području bivše Jugoslavije, istaknuvši da je na pitanju BiH počeo njegov razlaz s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Mesić je izrazio zadovoljstvo jer je, kako je rekao, "svijet danas shvatio da se BiH ne smije dijeliti" i istaknuo da će Komšićeva knjiga pridonijeti jačanju toga uvjerenja.

Hrvatski predsjednik vjeruje da će knjiga pridonijeti i tomu da se u Hrvatskoj promijeni još prevladavajuće lažno uvjerenje da je Alija Izetbegović izjavio "nemojte ići u taj rat u Hrvatskoj jer to nije naš rat". Jer, istaknuo je, Izetbegović je zapravo pozvao mladiće u BiH da se ne odazovu pozivima JNA na mobilizaciju kako bi time spriječio njihovo novačenje.

Predstavljajući knjigu, Ivo Žanić je rekao da je ona iznenađujuće osobna i intimna i pravo je svjedočanstvo o ljudima, koji su i glavni motiv Komšićeva pisanja, te da je resi je velika dokumentarna vrijednost.

Komšićeva knjiga, dodao je , "krik je za humanizacijom politike koji nas uvjerava da čestita politika nije contradictio in adjecto".

Po riječima Mile Stojića, autor je pokazao da je moguć osobni aktivizam na prostoru BiH gdje se, kako kaže Stojić, "povijest odvija dvostruko brže nego drugdje".

Istaknuo je, da je Komšićev "gust tekst" na više od 500 stranica knjige, "svjedočanstvo o krvavoj ratnoj bosanskoj epizodi tijekom koje se zapravo pucalo u duhovnost Bosne".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙