FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela eutanazija 3700 svinja zaraženih svinjskom kugom

OSIJEK, 23. listopada 2006. (Hina) - U ponedjeljak ujutro počela je eutanazija više od 3700 svinja zaraženih svinjskom kugom na IPK-ovoj farmi Prkos koja se nalazi između Dalja i Erduta.
OSIJEK, 23. listopada 2006. (Hina) - U ponedjeljak ujutro počela je eutanazija više od 3700 svinja zaraženih svinjskom kugom na IPK-ovoj farmi Prkos koja se nalazi između Dalja i Erduta.

Po riječima Mladena Pavića, glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, planirano je da se 3746 svinja eutanazira u tri dana, no, kako je rekao, "najvjerojatnije će se sve obaviti tijekom ponedjeljka i utorka". Dodao je da nema novih slučajeva oboljelih svinja na ostalim gospodarstvima.

Četiri bagera, koja su stigla na mjesto gdje se eutanazija provodi, utovaraju lešine svinja u specijalne zatvorene kontejnere koji će konfiskate prevoziti u kafileriju u Sesvetski Kraljevac, rekao je glasnogovornik Pavić. Dodao je kako odmah nakon eutanaziranja slijedi dezinfekcija cjelokupnog prostora farme, objekata i opreme i svega što je bilo u kontaktu sa zaraženim životinjama. Farma će se moći puniti novim životinjama tek nakon 40-ak dana i to postupno, kazao je Pavić.

Za posao eutanaziranja velikog broja zaraženih svinja osječkoj Veterinarskoj stanici Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva dostavilo je sva potrebna sredstva, od injekcija kojima će se usmrćivati svinje i oko 300 kompleta zaštitnih odijela, do rukavica i čizama za 32 stručnjaka koji rade na poslovima eutanazije.

Dr. Miroslav Lederer, direktor osječke Veterinarske stanice, rekao je da se posao obavlja prema planu. Ukupno se očekuje oko 300 tona životinjskog otpada, odnosno konfiskata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙