FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni rezultati projekta Smaragdna mreža

ZAGREB, 23. listopada 2006. (Hina) - Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) predstavio je danas u Zagrebu rezultate druge faze projekta Smaragdna mreža (Emerald), koji se od početka ove godine provodio u suradnji i uz financijsku potporu Vijeća Europe i Europske agencije za okoliš.
ZAGREB, 23. listopada 2006. (Hina) - Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) predstavio je danas u Zagrebu rezultate druge faze projekta Smaragdna mreža (Emerald), koji se od početka ove godine provodio u suradnji i uz financijsku potporu Vijeća Europe i Europske agencije za okoliš.

Projekt je s 30.000 eura financirala Europska agencija za okoliš i Vijeće Europe, a sa 45.000 kuna Hrvatska iz proračuna.

Nastavak je to projekta čija je prva faza bila provedena 2003. Smaragdna mreža objedinjuje područja od posebne važnosti za zaštitu prirode (Areas of Special Conservation Interest - ASCI), a dužne su je uspostaviti zemlje stranke Bernske konvencije o zaštiti europske divlje flore i faune i prirodnih staništa. Za zemlje članice EU, Smaragdna mreža istovjetna je s mrežom NATURA 2000. Države kandidati za ulazak u EU obvezne su provesti i predati Europskoj komisiji rezultate programa NATURA 2000 do dana pristupa u EU. Za te države projekt Smaragdna mreža predstavlja pripremu i izravni doprinos provedbi programa NATURA 2000.

Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković zahvalio je Vijeću Europe i Europskoj agenciji za okoliš na višegodišnjoj potpori i suradnji, te izrazio zadovoljstvo što na predstavljanju rezultata nazoče predstavnik Europske komisije Andras Demeter i predstavnik EEA/ETCBD (Europski tematski centar za biološku raznolikost) Carlos Romao.

Marković je istaknuo da Hrvatska od europskih institucija dobiva niz pohvala za rezultate dosadašnjih projekata, a najvažniji će biti, rekao je, konačni rezultati koji predstavljaju ispunjavanje obveze kao buduće članice EU, a to je NATURA 2000. "Iako nas na tome putu očekuje još puno rada siguran sam da će krajnji rezultat ispuniti naš osnovni zadatak, a to je zaštita biološke i krajobrazne raznolikosti Hrvatske, kao naše i europske vrijednosti", rekao je Marković.

Govoreći o rezultatima projekta Kristijan Čivić (DZZP) je rekao da je izdvojeno 404 područja koja čine oko 40 posto ukupnog teritorija Hrvatske (uključujući more).

Projektom su predložene vrste i stanišni tipovi za dopunu popisa Emerald/NATURA vrsta, kako bi se što bolje prikazala biološka raznolikost Hrvatske. Predloženo je 11 novih stanišnih tipova, dvije biljne vrste, dvije vrste šišmiša te još jedan sisavac (planinski voluhar), tri vrste gmazova, 18 vrsta ili rodova riba, 14 vrsta beskralješnjaka, jedna vrsta leptira i četiri vrste skakavaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙