FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lastovsko otočje 11 park prirode u Hrvatskoj

Lastovsko otočje, koje je danas Hrvatski sabor proglasio Parkom prirode, sastoji se od 44 otoka i otočića, od kojih je najveći Lastovo, a najudaljeniji Sušac.

ZAGREB, 29. rujna 2006.(Hina) -

Lastovsko otočje, koje je danas Hrvatski sabor proglasio Parkom prirode, sastoji se od 44 otoka i otočića, od kojih je najveći Lastovo, a najudaljeniji Sušac.

Kopneni je dio te otočne skupine, kako napominju u Ministarstvu kulture, bogat biljnim i životinjskim svijetom, a podmorje je među najbogatijim i najraznolikijim u hrvatskom Jadranu.

Cijelo je područje vrijedno i s kulturnog i povijesnog stajališta, tu je osobita tradicijska arhitektura, a i brojna arheološka nalazišta i na kopnu, i u moru okolo otočja.

Relativno liberalnom kategorijom zaštite - Park prirode - štite se prostrana područja koja su prirodna ili dijelom kultivirana, a od međunarodne su ili nacionalne važnosti s naglašenim vrijednostima krajolika te kulturno-povijesnim, odgojno-obrazovnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima, napominju u Ministarstvu.

U Parku prirode "Lastovskom otočju", koje obuhvaća 195 km četvornih prostora, dopuštene su gospodarske i druge djelatnosti kojima se ne ugrožavaju njegova bitna obilježja i vrijednosti. Proglašenjem zaštite u tom prostoru osigurat će se primjerena pravna i stručna zaštita njegovih vrijednosti te omogućiti cjelovita procjena sveukupnih problema i iznalaženje najboljih rješenja za zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti i dobrobit tamošnjih stanovnika, napominje se.

Nakon odluke o proglašenju lastovskog otočja parkom prirode u Hrvatskoj je sada 11 takvih i osam nacionalnih parkova.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙