FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra 15. obljetnica napada na Dubrovnik

DUBROVNIK, 30. rujna 2006. (Hina) - Na sutrašnji dan prije 15 godina počela je srpskocrnogorska agresija na Dubrovnik i tromjesečna blokada grada.
DUBROVNIK, 30. rujna 2006. (Hina) - Na sutrašnji dan prije 15 godina počela je srpskocrnogorska agresija na Dubrovnik i tromjesečna blokada grada.

Točno u 6 sati ujutro 1. listopada 1991. Srbi iz istočne Hercegovine i teritorijalna obrana Crne Gore potpomognuti jakim snagama JNA počeli su opći napad na Dubrovnik s kopna, mora i zraka.

Dubrovnik je tri mjeseca bio u potpunoj blokadi bez struje, vode i telefonskih veza sa svijetom. Napadi su vrhunac dosegli 6. prosinca, kad je sam grad napadnut iz svih vrsta oružja, pri čemu su ogromne štete pretrpjeli objekti povijesne baštine.

Tijekom trajanja agresije grad su hrabro branili, i obranili, malobrojni i slabo naoružani hrvatski branitelji.

Poginulo je više od 300 hrvatskih branitelja i civila, 33 tisuće ljudi moralo je napustiti svoje domove, a u logore u Bileći i Morinju odvedeno je 336 osoba.

Vijenci za poginule bit će položeni na dubrovačkom groblju Boninovo i na brdu Srđ. Komemoracija će se održati u luci Gruž, u samostanu sv. Klare bit će održan prigodni program, a sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu bit će služena navečer u ckrvi Male braće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙