FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici korak bliže plaštu nevidljivosti

WASHINGTON, 21. listopada 2006. (Hina/dpa) - Američki znastvenici za jedan su se korak približili ostvarenju česte znanstveno-fantastične izmišljotine - nevidljivom plaštu.
WASHINGTON, 21. listopada 2006. (Hina/dpa) - Američki znastvenici za jedan su se korak približili ostvarenju česte znanstveno-fantastične izmišljotine - nevidljivom plaštu.

Nemojte, međutim, potrčati u svoj dućan čarobnih predmeta jer je ogrtač još uvijek u preliminarnoj fazi. Prototip koji su izradili znanstvenici sa sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini uspio je sakriti predmet od mikrovalova dokazavši izvedivost tehnologije koja bi predmete mogla sakriti od ljudskog vida.

Tehnologija radi koristeći se materijalima koji skreću elektromagnetske valove, među kojima i svjetlosne, oko objekta. Znastvenici su ogrtač izradili pomoću koncentričnih bakrenih krugova složenih uzoraka koji odbijaju elektromagnetske valove posebne frekvencije bez velikog raspršivanja i apsorbcije koji stvaraju odsjaj i sjene.

Ogrtač predstavlja "jednu od najrazrađenijih metamaterijalnih strukture do sada dizajniranih i proizvedenih", rekli su znanstvenici u prilogu za časopis Science objavljenom u petak. Također predstavlja i do sada najsveobuhvatniji pristup nevidljivosti s teorijskim potencijalom da sakrije predmete bilo koje veličine ili materijala.

"Korištenjem složenih materijalnih svojstava naš ogrtač dopušta da zakriveni volumen s ogrtačem, kada se gleda izvana, izgleda kao da ima svojstva slična slobodnom prostoru", rekao je David Smith, profesor elektrotehničkog i računalnog inžinjeringa na sveučilištu Duke. "Ogrtač smanjuje i odraz i sjenu objekta koji bi omogućili njegovo otkrivanje".

Smith je međutim upozorio na očekivanja o stvaranju stvarne nevidljivosti. Rad "je u stvarnosti znanstveno objašnjenje. Uvijek će biti pitanje je li koristan", rekao je listu New York Times.

Smith je objasnio da je za stvaranje "nedvidljivosti" za ljudsko oko potrebno da niz "metamaterijala" skreće elektromagnetske valove na svim frekvencijama. Smith je rekao da su izgledi za stvaranje takvog sustava "slabi", ali ne i nemogući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙