FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 27. rujna 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 27. rujna 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

OTTAWA - Mona Lisa, slika Leonarda da Vincija iz 16. stoljeća, krhka je, ali inače u dobrom stanju, objavili su u utorak stručnjaci kanadskog instituta za istraživanje - National Research Council (NRC). Znanstvenici NRC-a su pomoću posebne trodimenzionalne tehnologije ispitali obje strane tog remek djela naslikanog između 1503. i 1506. godine. "Drvena ploča na kojoj je Mona Lisa naslikana osjetljiva je na temperaturu i klimatske varijacije. No, ukoliko se o njoj bude vodila briga kao do sada, ne prijeti joj nikakvo pogoršanje", priopćio je NRC. "Tanka, ali 12 centimetara duga raspuklina u gornjem dijelu slike, nastala vjerojatno pri mijenjanju originalnog okvira između 18. i 19. stoljeća, djeluje stabilna i nema znakova da se s vremenom proširila", navodi Institut.

LOS ANGELES - Frontman grupe Aerosmith Steven Tyler tri se godine borio s hepatitisom C i u jednom je razdoblju morao biti podvrgnut kemoterapiji koju je vrlo teško podnio, rekao je u razgovoru za televizijsku emisiju Access Hollywood. Tyler je rekao da je, nakon što je prije tri godine doznao dijagnozu, nije u javnosti želio iznositi detalje o svojoj bolesti. "Nakon razgovora sa svojim liječnikom preporučeno mi je jedanaest mjeseci kemoterapije, kojoj sam se podvrgnuo i koju sam jako teško podnio", rekao je 58-godišnji Tyler, dodavši kako sad može voditi normalan život te da je svjestan činjenice da virus može dovesti do kronične upale jetre i ciroze, koja nekad ima i smrtan ishod. Tyler je otac poznate filmske glumice Liv Tyler.

RIM - Verona je nadahnula mnoge naraštaje romantičara, ali čini se da prava Julija nije iz tog grada u koji je William Shakespeare smjestio radnju svoje glasovite ljubavne tragedije. Prava Julija nije živjela u Veroni, nego u susjednoj pokrajini Friuli-Venezia Giulija, tvrdi potomak pisca iz 15. stoljeća koji je navodno nadahnuo barda. Luigi da Porto napisao je inačicu priče o Romeu i Juliji koju je navodno preuzeo Shakespeare i pretvorio u dramu "Romeo i Julija". Antonio da Porto, doktor znanosti i piščev potomak kaže da je izvorna priča autobiografija i da se dama na kojoj se temelji izmišljeni lik nije čak ni zvala Julija. "Kada se Luigi da Porto borio u Friuliji, smrtno se zaljubio u privlačnu domaću djevojku koja se zvala Ginevra", rekao je za Corriere della Sera. "Bila je zaručena, ali je to nije spriječilo da mu uzvrati ljubav". Dvoje zaljubljenih kratko je bilo u vezi koja se raspala kada je Da Porto ranjen u bitki, rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙