FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 21. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati
ZAGREB, 21. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor jučer je dopunio Zakon o zaštiti osobnih podataka kojim se propisuju uvjeti pod kojima se osobni podatci hrvatskih građana mogu iznijeti iz države. Zakon je tom dopunom usklađen s direktivama EU, ali je i stroži od njih jer zabranjuje iznošenje osobnih podataka u zemlje koje ne jamče njihovu zaštitu. Zakon propisuje i nadzor nad uporabom osobnih podataka, te sankcije korisnicima koji ih zlouporabe. Izmijenjen je i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, po kojemu će žene koje se nalaze na bolovanju zbog problema u trudnoći naknadu za vrijeme bolovanja primati od HZZO-a, a ne od poslodavca. Sabor je, uz ostalo, potvrdio i Ugovor s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj o zajmu za prilagodbu poljoprivrednog zakonodavstva pravnoj stečevini EU. Također je potvrđen Ugovor o sudjelovanju Hrvatske u programu Marco Polo, kroz koji Europska komisija u idućem razdoblju namjerava izdvojiti 32 milijarde eura za rasterećenje cestovnog prometa i preusmjeravanje na ekološki prihvatljivije pravce, poput željeznica, mora i rijeka. Saborski zastupnici su nakon glasovanja zaključili 22. sjednicu, a iduća bi, po najavama, trebala početi 8. studenoga.

SPLIT - U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu sinoć je održan svečani koncert u čast pjesnika Jakše Fiamenga, kojim je proslavljen njegov 60. rođendan i 40. obljetnica rada, u tijeku kojeg je objavio 26 zbirka s više od tisuću pjesama, od kojih je uglazbljeno čak 350. Rođendan i radni jubilej pjesniku mora i kamena, kako ocjenjuje kritika, prvi je čestitao splitski gradonačelnik Zvonimr Puljić te mu za tu prigodu uručio Medalju grada. Čestitao mu je i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, a u ime pokrovitelja toga koncerta ministra kulture Bože Biškupića njegov osobni dar i čestitke uručila je i prenijela njegova izaslanica Dubravka Nemec. Na početku koncerta pročitano je pismo-čestitka pjesniku ministra kulture Biškupića, u kojem ministar dojmljivo piše o Fiamengovu djelu. Slavljeniku je čestitao i premijer Ivo Sanader, a u njegovo ime čestitke je prenio na koncertu njegov izaslanik Jerko Rošin.

POREČ - Međunarodno biennalno natjecanje violončelista "Antonio Janigro", za mlađe od 20 godina, otvoreno je sinoć u Poreču svečanim koncertom učenika porečke Glazbene škole "Slavko Zlatić". Na ovogodišnjem natjecanju sudjeluje 75 mladih violončelista iz 19 zemalja s pet kontinenata, a natjecanja će se održati u četiri kategorije. Po završetku natjecanja u svakoj kategoriji članovi Međunarodnog ocjenjivačkog suda, renomirani glazbenici, imat će s kandidatima "master class" i po tome je to natjecanje jedinstveno u svijetu. Ocjenjivačkim sudom predsjeda ugledni mađarski violončelist Laszlo Mezo. Šestodnevno natjecanje "Antionio Janigro" završava u srijedu, 25. listopada, svečanim koncertom u porečkoj Istarskoj sabornici, kada će se publici predstaviti nagrađeni natjecatelji.

ZAGREB - Glavni urednik "Vjesnika" Darko Đuretek reagirao je sinoć na najave poslodavaca da zbog rezanja troškova otpuste 24-oro radnika toga dnevnog lista, istaknuvši "svoje temeljno i duboko neslaganje načinom na koji se to radi". "U vezi s aktualnim događanjima oko otpuštanja zaposlenika u 'Vjesniku' ističem svoje temeljno i duboko neslaganje načinom na koji se to radi. Protivim se pritiscima predsjednika Uprave Franje Maletića i direktora Vjesnika Gorana Popovića zbog kojih je stvorena nepotrebna napetost i nezadovoljstvo u samom listu i oko njega", navodi u priopćenju glavni urednik "Vjesnika". Napominje kako su "temelj Vjesnika njegovi novinari i svi zaposlenici" te da je "svima zajednički cilj razvoj novine i učvršćivanje njenog ugleda u javnosti". Na kraju priopćenja glavni urednik "Vjesnika" Đuretek ističe kako su "zbog svega toga pritisci da se ide u otpuštanje zaposlenika" za njega "neprihvatljivi" i od njih se "odlučno ograđuje". Dodaje da "Vjesniku" treba kreativna atmosfera, a ne metode koje mogu zaustaviti njegov razvoj.

OSIJEK - U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku sinoć je u sklopu 100. obljetnice HNK-a izvedena premijera komične opere Jakova Gotovca "Ero s onoga svijeta", u režiji Ivice Krajača. U naslovnoj ulozi Ere nastupio je Nikša Radovanović, dirigent je Mladen Tutavac, kostmografkinja Ljubica Wagner, a scenografiju je, prema skicama Ivana Rabuzina, napravio Miljenko Sekulić. "Ero s onoga svijeta" deveta je postava u osječkom HNK-u. Prvi put predstava je izvedene 3. listopada 1940. godine, a Ero je u osječkom kazalištu odigran 460 puta. Deveti postav "Ere s onoga svijeta" posvećen je redatelju Petru Šarčeviću o petoj obljetnici njegove smrti. Redatelj Ivica Krajač radio ju je prema redateljskom konceptu Petra Šarčevića iz osječkih postava 1990. i 1996. godine.

ZAGREB - U povodu Ramazanskog bajrama, muslimanskog blagdana, koji se slavi po završetku ramazanskoga posta, 23. listopada, čestitke predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftiji Ševku ef. Omerbašiću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, poslali su predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, predsjednik Vlade Ivo Sanader i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

DRAČ/ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković sudjelovao je jučer u albanskom gradu Draču na konferenciji ministara poljoprivrede zemalja članica Srednjeeuropske inicijative (SEI), na kojoj je glavna tema bila "Izazovi integracije poljoprivrednog tržišta zemalja Srednjoeuropske inicijative u tržište EU". Hrvatski ministar istaknuo je kako bi poljoprivreda svakako trebala biti zajednički interes svih zemalja, s obzirom da se s pravom smatra jednom od strateških grana proizvodnje u današnjim uvjetima globalizacije svjetskog gospodarstva. "U uvjetima tržišno orijentirane poljoprivrede, koja nameće intenzivnu proizvodnju, važno je pronaći pravu ravnotežu između konkurentne poljoprivredne proizvodnje te očuvanja i unapređenja okoliša, biljnog i životinjskog svijeta i krajolika", kazao je ministar Čobanković. Naglasio je i kako je u uvjetima jake inozemne konkurencije značajna regionalna suradnja u poljoprivrednoj proizvodnji.

ZAGREB - Obilježavanje 400. obljetnice zagrebačke Klasične gimnazije počelo je jučer u toj školi otkrivanjem spomen-ploče i replike antičkog reljefa "Otmica Europe", a u ime pokrovitelja Hrvatskoga sabora, nazočan je bio njegov predsjednik Vladimir Šeks. Ravnateljica Gimnazije Anđelka Dukat naglasila je da je ta škola najstarija u Hrvatskoj i jedna od najstarijih u Europi. Klasičnu gimnaziju osnovali su isusovci 3. lipnja 1607. i bila je jedan od temelja kasnije osnovanoga zagrebačkog sveučilišta. Kada je škola počela s radom 1607., u prvoj je godini upisano 260 učenika. Radilo se po isusovačkom programu utemeljenom na sintezi klasične izobrazbe obogaćene kršćanskim moralnim načelima. Nakon ukinuća isusovačkog reda 1773., škola prelazi u državne ruke. Ravnateljica Klasične gimnazije Anđelka Dukat podsjetila je kako su tu školu pohađali neki od najuglednijih hrvatskih intelektualaca. Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks rekao je da je to izniman događaj za hrvatsku kulturu jer je riječ o četiri stoljeća neprekinutog rada. "To svjedoči o iznimnoj tradiciji i malo je institucija u svijetu koje se time mogu ponositi", naglasio je Šeks. Proslava obljetnice zagrebačke Klasične gimnazije raznim događajima nastavit će se do lipnja iduće godine.

VINKOVCI - Pirotehničari vinkovačke tvrtke "Istraživača" počeli su jučer razminirati arboretum, područje nedaleko od vinkovačke Opće bolnice i Centra za rehabilitaciju "Mala Terezija". Na tom području, koje je zaraslo u travu i korov, a tijekom srpske agresije na istočnu Slavoniju nalazilo se na crti razgraničenja, minski je sumnjivo oko 100.000 četvornih metara, a od toga je, po podatcima gradskih vlasti, oko 20.000 četvornih metara onečišćeno minama. Razminiranje financiraju Fond za zaštitiu okoliša s 800.000 i grad Vinkovci s 400.000 kuna, rekao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić. "Kad se arboretum razminira, kanimo ga pretvoriti u perivojnu šumu za šetnju građana, a dio prostora bio bi ustupljen konjaničkom klubu", dodao je. Razminiranje bi trebalo završiti do kraja listopada.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je za rujan ove godine iznosila 16,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. To je povećanje stope nezaposlenosti u odnosu na mjesec prije, budući je stopa registrirane nezaposlenosti za kolovoz iznosila 15,7 posto. Po podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, potkraj rujna 2006. u HZZ-u bilo je evidentirano 279.017 nezaposlenih osoba, što je za 7.966 osoba ili 2,9 posto više nego prethodnoga mjeseca, a za 15.293 osobe ili 5,2 posto manje nego istoga mjeseca 2005. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙