FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo obilježavanje 400. obljetnice zagrebačke Klasične gimnazije

ZAGREB, 20. listopada 2006. (Hina) - Obilježavanje 400. obljetnice zagrebačke Klasične gimnazije počelo je u petak u toj školi otkrivanjem spomen-ploče i replike antičkog reljefa "Otmica Europe".
ZAGREB, 20. listopada 2006. (Hina) - Obilježavanje 400. obljetnice zagrebačke Klasične gimnazije počelo je u petak u toj školi otkrivanjem spomen-ploče i replike antičkog reljefa "Otmica Europe".

Ravnateljica Gimnazije Anđelka Dukat naglasila je da je ta škola najstarija u Hrvatskoj i jedna od najstarijih u Europi.

Klasičnu gimnaziju osnovali su isusovci 3. lipnja 1607. i bila je jedan od temelja kasnije osnovanoga zagrebačkog sveučilišta, istaknula je ravnateljica dodavši da su ju pohađali neki od najuglednijih hrvatskih intelektualaca.

Svečanosti je, u ime pokrovitelja Hrvatskoga sabora bio nazočan njegov predsjednik Vladimir Šeks, koji je rekao da je to izniman događaj za hrvatsku kulturu jer je riječ o četiri stoljeća neprekinutog rada.

"To svjedoči o iznimnoj tradiciji i malo je institucija u svijetu koje se time mogu ponositi", rekao je dodavši da profesori i đaci ni u doba dvaju totalitarizama, koji su vladali u Hrvatskoj, nisu prekinuli veze s Europom.

Kao primjer da je učenje klasičnih jezika, grčkog i latinskog, izuzetno važno, Šeks je rekao da vlada u Finskoj, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, izdaje bilten, uz ostale jezike Unije, i na latinskom.

Obilježavanju obljetnice nazočan je bio i tajnik HAZU-a akademik Slavko Cvetnić, te glavni hrvatski pregovarač za pristupanje Europskoj uniji Vladimir Drobnjak, i sami bivši učenici te škole.

Proslava obljetnice zagrebačke Klasične gimnazije raznim događajima nastavit će se do lipnja iduće godine.

Kada je škola počela s radom 1607., u prvoj je godini upisano 260 učenika. Radilo se po isusovačkom programu utemeljenom na sintezi klasične izobrazbe obogaćene kršćanskim moralnim načelima. Osobito se njegovao i poticao natjecateljski duh. Svaki je učenik imao takmaca "aemulus", kojega je nastojao prestići u učenju i vladanju.

Na dan otvorenja škole izvedena je prva dramska predstava "Actio comica" na latinskom jeziku, u kojoj su mladi glumci slavili ljepote domovine Hrvatske i ta tradicija dramskog rada zadržana je do danas. Nakon ukinuća isusovačkog reda 1773., škola prelazi u državne ruke.

Za vrijeme Domovinskog rata 2. svibnja 1995., prilikom raketiranja Zagreba, škola je bila pogođena za vrijeme nastave. Štete počinjene na zgradi ubrzo su uklonjene i gimnazija je nastavila s radom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙