FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba Karine Sladović otvorena u Muzeju Mimara

ZAGREB, 19. listopada 2006. (Hina) - Izložba "Sva čuda svijeta" likovne umjetnice Karine Sladović otvorena je večeras u Muzeju Mimara.
ZAGREB, 19. listopada 2006. (Hina) - Izložba "Sva čuda svijeta" likovne umjetnice Karine Sladović otvorena je večeras u Muzeju Mimara.

Riječ je o 40-ak ulja na platnu, formata 120x150 cm, nastalih tijekom 2005. i 2006. godine.

"Najnovija izložba Karine Sladović svjedoči njezinu umjetničku zrelost i neprikosnovenu poziciju na hrvatskoj umjetničkoj sceni", rekao je ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić.

Naglašavajući slikaričinu stvaralačku imaginaciju, Lukšić je naveo da Sladović u svojim radovima na kreativan način spaja stečevine europskih slikarskih pravaca 20. stoljeća, ali ih, kako dodaje, ne preuzima pasivno, već pronalazi svoju originalnu formu.

Povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski govorila je o gotovo 20-godišnjem stvaralačkom radu Karine Sladović koja je, kao najbolja studentica, diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Dubravke Babić 1989., a do danas je ostvarila stotinu individualnih izložbi u Hrvatskoj i Europi te više od dvjesto grupnih izložbi diljem svijeta. Za svoj umjetnički rad dobila je brojna međunarodna priznanja u Švedskoj, Poljskoj, Japanu i Koreji, rekla je.

Reberski je navela da se ime Karine Sladović dosad više isticalo i pamtilo u domeni grafičke tehnike, ali da izložba u "Mimari" dokazuje da grafičku tehniku sve više potiskuje u korist kista i boje.

"Iznimna likovna poetika i bujnost njezine fantastike koja je u korijenu uvijek vezana uz realnost ne ostavljaju ravnodušnima", ocijenila je Reberski.

Grafičarka i slikarica Karina Sladović naglasila je da joj je izložba "Sva čuda svijeta" najdraža dosad jer je, kako kaže, reminiscencija na sva njezina putovanja, ali i obračun sa životom.

Izložbu je sufinanciralo Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu, a u Muzeju Mimara bit će otvorena tijekom listopada i studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙