FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Dan bijelog štapa"-Otvorena izložba Hrvoja Dumančića

ZAGREB, 14. listopada 2006. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, koji se danas obilježava u organizaciji Tiflološkog muzeja, u Gliptoteci HAZU-a otvorena je izložba skulptura akademskog kipara Hrvoja Dumančića pod nazivom "Galop dodira".
ZAGREB, 14. listopada 2006. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, koji se danas obilježava u organizaciji Tiflološkog muzeja, u Gliptoteci HAZU-a otvorena je izložba skulptura akademskog kipara Hrvoja Dumančića pod nazivom "Galop dodira".

Posebnost i atraktivnost izložbe jest u njezinu pristupu posjetiteljima. Izložba obuhvaća skulpture konja izrađene u bronci, aluminiju, drvu i terakoti, koja je u središtu autorova zanimanja. Prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama koje mogu upoznati i dodirnuti skulpture, što im je uskraćeno u ostalim galerijama.

Kretanje galerijom organizatori su prilagodili slijepim osobama tako da su pod obilježili gumenim trakama, a tekst o izložbi i potpisi ispod djela ispisani su na Brajevu pismu i uvećanome crnom tisku.

I na taj način slijepe i slabovidne osobe mogu bolje upoznati izložena djela. Zanimljivost izložbe je u tome što je autor skulpturu u glini ostavio nedovršenu tako da je posjetitelji, a osobito slijepe osobe mogu dodirnuti ili intervenirati na njoj.

Likovna kritičarka Branka Hlevnjak izrazila je zadovoljstvo što je Tiflološki muzej tom izložbom obilježio Svjetski dan slijepih i slabovidnih osoba jer kip zauzima prostor bez obzira na materijal pa slijepe i slabovidne osobe mogu osjetiti plohu - površinu, udubljenja, ispupčenja i ritam ukupnih odnosa skulpture koja može biti stabilna ili mobilna.

Izložba je prilika da slijepe i slabovidne osobe dožive skulpturu u njezinoj voluminoznoj opipljivosti. Autor je to omogućio izrdadom konja u različitim materijalima, pokretima i položajima, istaknula je likovna kritičarka Branka Hlevnjak.

Izložba ima 20-ak djela. Osim pojedinačnih skulptura, Dumančićeva djela pokazana su i kroz dvije ambijentalne cjeline kako bi se ta skulptura što bolje približila posjetiteljima, posebice slijepim i slabovidnim osobama kojima je namijenjena, ističu organizatori izložbe.

Hrvoje Dumančić kipar je mlađe generacije. Nakon Škole primijenjene umjetnosti diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu godine 1998. Samostalno izlaže od 1994., a za svoj rad dobio je mnoga domaća i međunarodna priznanja i nagrade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙