FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA o rasporedu prijeboja i namire dioničara Plive 24. listopada

ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - SDA o rasporedu prijeboja i namire dioničara Plive 24. listopada
ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - SDA o rasporedu prijeboja i namire dioničara Plive 24. listopada

HINA - Financijski servis

Središnja depozitarna agencija (SDA) objavila je dnevni raspored sustava prijeboja i namire za dan kada bi trebali biti isplaćeni dioničari koji su prihvatili ponudu Barra za preuzimanje Plive, odnosno 24. listopada, kada će SDA morati u samo jednom radnom danu zaprimiti ukupni novčani iznos, obaviti preknjižbu dionica te isplatiti dioničare.

SDA je uobičajene termine promijenila kako bi se cijela transakcija isplate dioničara Plive, vrijedna više od 15 milijardi kuna, provela u jednom radnom danu, a kako bi se izbjeglo da banka na čiji će račun Barr položiti novac, odnosno one koje vode račune prodavatelja - nerezidenata, na njih moraju izdvojiti graničnu obveznu pričuvu.

Ujedno, obavljanje transakcije u jednom radnom danu najavljeno je i iz Hrvatska narodne banke (HNB), uz pojašnjenje kako se na taj način žele izbjeći velike oscilacije tečaja i kamatnih stopa neposredno prije i nakon transakcije.

Naime, uobičajeno je da se kod preuzimanja sredstva za isplatu dioničara polažu na račun u banci dan ranije, no u ovom bi slučaju Barr novac trebao položiti 24. listopada ujutro.

Stoga je otvaranje sustava SDA umjesto u 8 sati ujutro pomaknuto na 9 sati, kada će započeti i namira transakcija razvrstanih u postupak pojedinačne namire bez plaćanja, dok će pola sata kasnije započeti namira uz plaćanje.

Cijeli posao trebao bi biti dovršen do 19 sati, kada se zatvara sustav SDA, a do kada bi i sve dionice Plive trebale biti prebačene Barru.

Pritom iz SDA upozoravaju da je novčana sredstva koja poslovne banke od SDA zaprime putem HSVP-a (Hrvatski sustav velikih plaćanja) za račune svojih klijenata nužno promptno rasporediti, kako bi neto prodavatelji (brokeri i banke) bili u mogućnosti zaprimljena sredstva proslijediti kroz sustav NKS-a (Nacionalni klirinški sustav) na račune prodavatelja (dioničara) s istim datumom valute.

Naime, navode iz SDA, "rok za zaprimanje naloga za provedbu s tekućim datumom valute je često 14 sati, ovisno o banci koja pruža usluge platnog prometa, te postoji mogućnost da član sudionik neće stići izvršiti plaćanje prema klijentu s tekućim datumom valute".

Procjenjuje se da će od oko 2 milijarde eura koliko će biti ukupno uplaćeno dioničarima Plive oko 800 milijuna eura biti efektivno konvertirano iz deviza u kune, a dio tog iznosa ponovno iz kuna u devize.

Stoga je iz HNB-a najavljeno da će nakon toga uslijediti intervencija, u cilju steriliziranja povećane kunske likvidnosti na domaćem tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙