FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: 15. obljetnica obrane grada, otkriven spomenik braniteljima

ŠIBENIK, 18. rujna 2006. (Hina) - Petnaesta obljetnica obrane Šibenika obilježena je danas otkrivanjem spomenika poginulim, stradalim i nestalim braniteljima Šibensko-kninske županije na Trgu Andrije Hebranga i svečanom akademijom u Šibenskom kazalištu.
ŠIBENIK, 18. rujna 2006. (Hina) - Petnaesta obljetnica obrane Šibenika obilježena je danas otkrivanjem spomenika poginulim, stradalim i nestalim braniteljima Šibensko-kninske županije na Trgu Andrije Hebranga i svečanom akademijom u Šibenskom kazalištu.

Spomenik, koji je osmislio akademski kipar Alem Korkut, predstavlja stilizirano svijeno jedro izrađeno u aluminiju, a uz njega je na posebnom spomen-obilježju istaknuto 269 imena stradalih i nestalih hrvatskih branitelja.

Otkrili su ga potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i Mario Marković, sin poginulog hrvatskog branitelja Bože Markovića, pripadnika 113. šibenske brigade.

Spomenik je, na inicijativu udruga proizašlih iz Domovinskog rata, podigao Grad Šibenik.

"Da nije bilo hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ne bismo danas imali o čemu pregovarati, o ulasku u EU, jer ne bi bilo slobodne Hrvatske", rekla je Jadranka Kosor, dodajući da se nikomu ne smije dopustiti da istinu o Domovinskom ratu prekraja, mijenja ili falsificira, jer to je bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski rat.

Istaknula je da država mora stati uz djecu hrvatskih branitelja, pomoći im u školovanju i osamostaljivanju, a roditeljima poginulih zahvalila je što su svoje sinove odgojili da budu branitelji Hrvatske.

Spomenik je blagoslovio šibenski biskup mons. Ante Ivas.

"Ne želimo u ovom spomeniku gledati prignute ili ponižene branitelje, kako bi to htjeli neki odavde do Haaga, koji ih optužuju kao zločince, već u ovom spomeniku želimo gledati val koji je pokrenula olujna snaga ljubavi prema svome domu i rodu", naglasio je mons. Ivas.

Nakon otkrivanja spomenika pod njega su stavljeni vijenci, a otvorena je i spomen-knjiga.

U povodu 15. obljetnice obrane Šibenika u Šibenskom kazalištu održana je svečana akademija, na kojoj su na razdoblje rujanskog rata 1991. podsjetili gradonačelnica Šibenika Nedjeljka Klarić, šibensko-kninski dožupan Goran Pauk te u ime udruga iz Domovinskog rata Marin Frkić.

Na inicijativu Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata "Podravke", gradonačelnici Nedjeljki Klarić priznanje "Šibenik - grad junak Domovinskog rata" uručili su general Rahim Ademi i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙