FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske agencije o Sanaderovu sastanku s Bushom

ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - Potporu američkog predsjednika težnji Hrvatske da do 2008. pristupi NATO-u i obećanje da će taj cilj zagovarati na summitu u Rigi idućeg mjeseca, istaknule su sve agencije izvješćujući u srijedu o sastanku Georgea W. Busha i premijera Iva Sanadera u Bijeloj kući.
ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - Potporu američkog predsjednika težnji Hrvatske da do 2008. pristupi NATO-u i obećanje da će taj cilj zagovarati na summitu u Rigi idućeg mjeseca, istaknule su sve agencije izvješćujući u srijedu o sastanku Georgea W. Busha i premijera Iva Sanadera u Bijeloj kući.

"Premijera držim prijateljem; i Hrvatsku smatram prijateljem", citira američka agencija Associated press predsjednika Busha koji je u utorak primio hrvatskog premijera u Washingtonu.

U svome izvješću sa susreta AP upozorava da je sada Sanaderov problem vrlo niska potpora hrvatske javnosti članstvu u NATO-u (30 posto), dok su istodobno hrvatske nade za ulazak u Europsku uniju "manje obećavajuće".

Američka agencija, kojoj je hrvatski premijer dao intervju, izvjestila je i o njegovu sastanku s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom koji je također podupro hrvatsku kandidaturu za NATO.

Bushovu rečenicu kako je "u interesu svijeta da Hrvatska pristupi NATO-u i Europskoj uniji" i njegovo obećanje da će na tome raditi na summitu Sjevernoatlantskog saveza 28. i 29. studenoga u Rigi, prenijele su francuska agencija AFP, njemačka dpa i britanski Reuters.

France presse prenosi da je Bush zahvalio Hrvatskoj na njezinu doprinosu međunarodnoj stabilizacijskoj snazi u Afganistanu te da je Sanader u izjavi novinarima naglasio potrebu "čvrste suradnje" Sjedinjenih Država i Europske unije u regiji jugoistočne Europe gdje je ta suradnja još potrebna.

AFP podsjeća i da je hrvatsko-američke odnose opterećivalo pitanje haškog optuženika Ante Gotovine koje je povoljno riješeno 2005., ali i odbijanje Zagreba da s Washingtonom potpiše sporazum o neizručivanju Amerikanca Međunarodnom kaznenom sudu.

I njemačka agencija citira Sanaderove riječi kako "čvrsto vjeruje u transatlantsko partnerstvo" te da Hrvatska ne zaboravlja da se nalazi u regiji gdje "još uvijek trebamo jaku američko-europsku suradnju".

Dpa piše da dalju provedbu demokratskih reformi od Hrvatske traže i dužnosnici NATO-a i oni iz Europske unije i da pozivaju Zagreb da sa susjedima riješi granična pitanja, uključujući sa Slovenijom, članicom NATO-a i EU

Dpa citira i izjavu pomoćnika američke državne tajnice za europske poslove Daniela Frieda koji je Hini uoči sastanka rekao da "članstvo u NATO-u nije poklon" već "traži odgovornost".

Reuters u izvješću sa sastanka prenosi Bushovu izjavu da će se u Rigi zauzeti za učlanjenje Hrvatske u NATO do 2008. i podsjeća da su članice Jadranske povelje (Albanija, Hrvatska i Makedonija) izostale iz velikog kruga širenja saveza 2004., i da su NATO-ovi diplomati izrazili zabrinutost demokratskim standardima i sporom provedbom reformi u tim zemljama.

Reuters prenosi i da Bruxelles poziva Zagreb, koji je prije godinu dana počeo pregovore o članstvu s EU, na odlučniju reformu pravosuđa i javne uprave te na snažnije iskorjenjivanje korupcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙