FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedski nacionalni simfonijski orkestar u Lisinskom

ZAGREB, , 17. listopada 2006. (Hina) - Švedski nacionalni simfonijski orkestar Geoteborg i klarinetist Martin Froest pod dirigentskim vodstvom Maria Venzaga nastupio je večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.
ZAGREB, , 17. listopada 2006. (Hina) - Švedski nacionalni simfonijski orkestar Geoteborg i klarinetist Martin Froest pod dirigentskim vodstvom Maria Venzaga nastupio je večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Koncert je to iz ciklusa Svijeta glazbe, Koncertne direkcije Zagreb, a izvedena su djela Wilhelma Stenhammara, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Jeana Sibeliusa i Giuseppea Verdija.

Švedski nacionalni simfonijski orkestar Goeteborg obilježio je stogodišnjicu osnivanja. Najveći uspjeh na međunarodnom glazbenom tržištu, kako se navodi u programskoj knjižici koncerta, orkestar je ostvario u proteklih dvadesetak godina kada mu je šef dirigent bio Neeme Jarvio.

Orkestar širom svijeta izvodi skandinavsku glazbu, a 1997. stekao je naziv Nacionalni orkestar Švedske. Od 2004. godine šef dirigent orkestra je Mario Venzago, a orkestar surađuje i s dirigentima poput Kenta Nagana, Vladimira Jurowskog, Alexandera Lazareva, Gian Andrea Noseda.

Orkestar je dosad nastupao u SAD-u, Japanu, Dalekom istoku, a posebice u glavnim europskim glazbenim središtima i na festivalima.

Mario Venzago studirao je glasovir i dirigiranje, iza njega je bogata glazbenička karijera, bio je šef dirigent Simfonijskog orkestra Basela i Njemačke komorne filharmonije iz Bremena, te umjetničkih ravnatelj opernih kuća u Grazu i Heidelbergu.

U njegovu repertoaru istaknuto mjesto zauzimaju skladatelji 20. stoljeća, poput Janačeka i Schoenberga, ali također ga oduševljava i romantički repertoar posebice Schumann i Bruckner, kao i švedski skladatelji Stenhammar, Pattersson i Eliasson.

Mladi švedski klarinetist koji je nastupio s Orkestrom Martin Froest smatra se jednim od najkarizmatičnijih glazbenika svoje generacije, nastupa s vodećim orkestrima u ključnim glazbenim središtima diljem svijeta, a redoviti je gost vodećih glazbenih festivala, te umjetnički voditelj novoga švedskog Zimskog festivala, koji će biti otvoren u veljači 2007. u raznim mjestima oko jezera Orsa.

Zagrebačka publika je dugotrajnim pljeskom ispratila večerašnje izvođače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙