FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Bečki dječaci" nastupili u Lisinskom

ZAGREB, 24. rujna 2006. (Hina) - U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb večeras su u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" nastupili "Bečki dječaci", pod ravnanjem Raoula Gehringera.
ZAGREB, 24. rujna 2006. (Hina) - U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb večeras su u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" nastupili "Bečki dječaci", pod ravnanjem Raoula Gehringera.

Na rasporedu večerašnjeg koncerta bila su djela Haydena, Mozarta, Gallusa, Regera, Mendelssohna, J. Straussa ml., Brahmsa, Schumanna, i drugih.

Program večerašnjeg koncerta reprezentativni je presjek kroz raznolikost repertoara "Bečkih dječaka" te odražava i njegovu tradiciju u svim njenim aspektima i nove smjernice u današnjem profilu zbora, navodi se u programskoj knjižici koncerta.

"Bečki dječaci" na koncertima izvode i obrade narodnih napjeva iz čitavog svijeta ali i klasike popularne glazbe druge polovice 20. stoljeća, pa su i večeras pred zagrebačkom publikom izveli po jednu pjesmu Beatlesa i Abbe.

Slavni "Bečki dječaci" nasljednici su glazbenika Bečkog dvora cara Maksimilijana I. iz 1498. godine, odnosno djela Zbora dvorske kapele - šestorice dječaka.

Do 1918. godine zbor je pjevao samo za potrebe dvora, na misama, privatnim koncertima i državnim svečanostima a nakon pada Habsburške monarhije Josef Schnitt budući dekan Carske kapele, ustanovljava zasebnu instituciju "Bečkih dječaka" koja od tada djeluje kao privatna neprofitna udruga.

Od 1926. godine "Bečki dječaci" počinju izvoditi i javne koncerte, pjevaju motete, svjetovnu glazbu i dječje opere, stječući tako svjetsku slavu.

Današnji predsjednik i ravnatelj Zbora je dr. Eugen Jasser dok je Gerhard Wirth umjetnički ravnatelj. Tijekom povijesti s "Bečkim dječacima" surađivali su vodeći glazbenici poput H. Isaaca, H. Bibera, Mozarta, Salierija, Brucknera, Schuberta i drugih.

Današnji Zbor Bečkih dječaka ima stotinjak članova u dobi od 10 do 14 godina. Podijeljeni su u četiri skupine i ukupno održavaju oko 300 koncerata godišnje. Zajedno s Bečkom filharmonijom i Zborom Državne opere pjevaju nedjeljne mise u Carskoj kapeli i tako održavaju tradiciju carskih glazbenika staru pola tisućljeća.

Dirigent Raul Gehringer rođen je u Beču. Studirao je glasovir i klarinet na Konzervatoriju u Beču a potom kompoziciju i zborsko dirigiranje. Od 1981. do 1985. bio je solo alt "Bečkih dječaka" a od 1997. podučavao odgoj sluha na Internatu Bečkih dječaka.

Zagrebačka publika dugotrajnim je pljeskom i ovacijama nagradila ove mlade izvođače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙