FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet pozdravlja rezoluciju UN-a o Koreji, Kina suzdržana

ZAGREB, 15. listopada 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozdravio je uvođenje sankcija Sjevernoj Koreji, ocijenivši da je reakcija Vijeća sigurnosti UN-a "jasna poruka svjetskog jedinstva" protiv nuklearnih ambicija te države, javile su svjetske novinske agencije.
ZAGREB, 15. listopada 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozdravio je uvođenje sankcija Sjevernoj Koreji, ocijenivši da je reakcija Vijeća sigurnosti UN-a "jasna poruka svjetskog jedinstva" protiv nuklearnih ambicija te države, javile su svjetske novinske agencije.

"Svijet je ujedinjen u protivljenju sjevernokorejskim nuklearnim pokusima", rekao je Bush novinarima u Washingtonu u subotu navečer.

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je u New Yorku usvojilo rezoluciju o nametanju sankcija Sjevernoj Koreji, manje od tjedan dana nakon što je ta država, unatoč upozorenjima iz svijeta, izvršila nuklearni pokus.

Veleposlanik Sjeverne Koreje pri UN-u, Pak Gil-yon, odbacio je odmah rezoluciju i optužio Vijeće sigurnosti da koristi "gangsterske metode".

Sjeverna Koreja "u potpunosti odbacuje upravo usvojenu rezoluciju 1718", rekao je Pak, koji je bio pozvan da sudjeluje u raspravi nakon glasovanja u dvorani Vijeća.

"Vijeće sigurnosti primijenilo je gangsterske metode usvojivši danas rezoluciju uz istodobno zanemarivanje nuklearne prijetnje, zauzimanja za sankcije i pritiska koji Sjedinjene Države vrše na Sjevernu Koreju", rekao je Pak i upozorio da će Sjeverna Koreja, nastave li Sjedinjene Države povećavati pritisak, nastaviti s protumjerama jer američki pritisak smatra objavom rata.

Glasovanje u Vijeću sigurnosti uslijedilo je netom nakon znanstvene potvrde sjevernokorejskog nuklearnog pokusa, naime u subotu su američki stručnjaci objavili da su u uzorku zraka uzetom iznad mjesta gde je pokus izvršen "pronađeni preliminarni tragovi radioaktivnosti".

Rezolucija Vijeća sigurnosti o Sjevernoj Koreji odražava reakcije međunarodne zajednice na nuklearnu eksploziju koju je Pjongjang izvršio 9. listopada, izjavio je u nedjelju u Pekingu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Aleksejev.

Aleksejev, koji vodi rusko izaslanstvo na šestostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, rekao je novinarima u Pekingu da je službena Moskva otvoreno upozoravala vlasti u Pjongjangu na neizbježnost reakcije međunarodne zajednice, prenose ruski mediji.

Rusija se, rekao je dalje Aleksejev, koji je u Kinu doputovao iz Sjeverne Koreje i u nedjelju putuje u Seul, zalagala u UN-u da reakcija svijeta bude primjerena, ali smatra da je izvršavanje nuklearnog pokusa "neprihvatljivo".

Stalni predstavnik Rusije u UN-u Vitalij Čurkin rekao je nakon usvajanja rezolucije da se njezina primjena treba odvijati uz strogu kontrolu Vijeća sigurnosti, kao i da sve strane trebaju biti oprezne i uzdržane.

"U slučaju neopreznih akcija mogao bi se pojaviti povod za daljnje zaoštravanje napetosti", rekao je on i dodao da su neki amandmani Rusije na prijedlog rezolucije bili upravo usmjereni na to da se nepoželjne posljedice provođenja njezinih odredbi svedu na najmanju moguću mjeru.

Reakcije susjeda Sjeverne Koreje na rezoluciju UN-a kojom su nametnute sankcije Pjongjangu zbog nepoštivanja zabrane nuklearnih pokusa su podijeljene - Japan i Australija pripremaju se za kaznene mjere, Južna Koreja pozdravlja rezoluciju, a Kina odbija sudjelovati u svemu tome.

Japanski premijer Shinzo Abe je pozdravio rezoluciju i rekao da njegova zemlja razmatra i svoje sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Premijer Abe je tu uključio pomoć američkim snagama pri kontroli trgovačkih brodova koji isplovljavaju i uplovljavaju u vode Severne Koreje, javio je AP pozivajući se na japansku novinsku agenciju Kyodo.

Australija se također složila s "energičnom" odlukom UN-a i preko ministra vanjskih poslova Alexandera Downera najavila vlastite još oštrije mjere.

Južna Koreja je potvrdila da će poštovati i primjenjivati rezoluciju UN-a i pozvala je Pjongjang da prekine sve nuklearne programe i da se vrati pregovorima šest zemalja o rješavanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Predsjednik vladajuće stranke Uri Kim Geun-tae izjavio je da će Seul nastaviti slati humanitarnu pomoć Severnoj Koreji i da neće biti prekinuta turistička suradnja.

On je također odbacio izravno sudjelovanje Južne Koreje u inspekciji sjevernokorejskih brodova smatrajući da bi to moglo izazvati oružane sukobe između dvije zemlje.

Kina je priopćila da neće provoditi nikakvu kontrolu, a njezin veleposlanik u UN-u je pozvao na oprez i odgovornost i na uzdržavanje od "svakog provokativnog koraka koji bi mogao pojačati napetosti".

Rezolucija 1718 UN-a o Sjevernoj Koreji ne predviđa vojnu intervenciju protiv te istočnoazijske zemlje, ali zahtjeva kontrolu svega što se izvozi i uvozi u nju kako bi se spriječio uvoz ili izvoz materijala i opreme koji se mogu iskoristiti za proizvodnju oružja za masovno uništenje ili balističkih raketa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙