FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti UN uvodi sankcije Sjevernoj Koreji

NEW YORK, 14. listopada 2006. (Hina) - Vijeće sigurnosti UN u subotu je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom nameće sankcije Sjevernoj Koreji zbog izvođenja nuklearnog pokusa.
NEW YORK, 14. listopada 2006. (Hina) - Vijeće sigurnosti UN u subotu je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom nameće sankcije Sjevernoj Koreji zbog izvođenja nuklearnog pokusa.

Rezolucijom 1718, čiji su nacrt podnijele SAD, omogućuje se državama da zaustave teret koji ulazi i izlazi iz Sjeverne Koreje kako bi provjerile je li povezan s proizvodnjom oružja za masovno uništenje.

Od svih članica UN-a se traži da spriječe prodaju ili transfer materijala povezanog s programima proizvodnje nekonvencionalnog oružja Sjeverne Koreje.

Rezolucija traži zamrzavanje fondova koje u inozemstvu imaju osobe ili tvrtke povezane s nuklearnim ili raketnim programima Pjongjanga, a uvodi i zabranu putovanja osobama angažiranim u tim programima.

"Danas šaljemo snažnu i jasnu poruku Sjevernoj Koreji i drugima koji žele širiti nuklearno oružja da ih očekuju ozbiljne posljedice ako nastave raditi na oružju za masovno uništenje", rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti američki veleposlanik pri UN-u John Bolton.

On je naglasio kako nuklearni pokus koji je provela Sjeverna Koreja "nesumnjivo predstavlja jednu od najvećih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti a kojom se Vijeće sigurnosti ikada suočilo".

Usvajanju rezolucije prethodila su četverodnevne konzultacije tijekom kojih su SAD tri puta modificirale nacrt, ublažavajući predviđene sankcije, kako bi udovoljile uvjetima koje su postavljale Kina i Rusija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙