FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Roić (HSS): oni u sukobu interesa na izbore s reklamnim natpisima

ZAGREB, 13. listopada 2006. (Hina) - HSS-ovac Luka Roić danas je u Saboru predložio da se svim u sukobu interesa uhvaćenim dužnosnicima nametne obveza da, o svom trošku, na iduće izbore izađu s reklamnim natpisom na kojemu bi pisalo da su u sukobu interesa.
ZAGREB, 13. listopada 2006. (Hina) - HSS-ovac Luka Roić danas je u Saboru predložio da se svim u sukobu interesa uhvaćenim dužnosnicima nametne obveza da, o svom trošku, na iduće izbore izađu s reklamnim natpisom na kojemu bi pisalo da su u sukobu interesa.

"Svim kolegama koji su uhvaćeni s prstima u medu treba kazati: dečki, na iduće ćete izbore izaći s reklamom na kojoj će pisati da ste u sukobu interesa, kako bi bilo jasno da niste zaslužili baviti se javnim dužnostima", rekao je Roić u raspravi o izvješću Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Usprotivio se tvrdnjama predsjedatelja Vladimira Šeksa da spominjanje Verone i drugih nedavnih afera, kojima se Povjerenstvo bavi, znači i odmicanje od teme budući da se izvješće Povjerenstva odnosi na prošlu godinu.

Roić tvrdi da bi se u raspravi trebali spomenuti "svi koji su u zadnjih 15-ak godina omastili brke", jer bi se samo tako, ističe, moglo vratiti povjerenje građana u politiku.

"U suprotnom će mnogi i dalje politiku u Hrvatskoj uspoređivati s najstarijim zanatom", poručio je Roić.

Šeks je, naime, upozorio Nenada Stazića (SDP) da se pitanjem zašto se Povjerenstvo ne bavi 'slučajem Verona' odmiče od teme. "Mogući hipotetički slučajevi koji su inicirani pred Povjerenstvom nisu tema ovog izvješća", rekao je Šeks.

Osim o tome je li Povjerenstvo istražilo je li premijer Ivo Sanader u Veronu putovao privatno ili službeno, Stazić je pitao i radi li se na slučaju jednog bivšeg ministra vanjskih poslova koji je, kaže, smijenjen zbog sukoba interesa.

"Dobro poznajem bivšeg ministra vanjskih poslova koji nije smijenjen, nego je podnio ostavku", poručio je Staziću HDZ-ov zastupnik Miomir Žužul koji se 'prepoznao' u njegovu pitanju.

Žužul je predložio da Povjerenstvo ispita slučaj jednog bivšeg ministra, kojega nije želio imenovati, rekavši da taj aktivno lobira za svoj privatni interes, a nije iz HDZ-a.

Krunoslav Markovinović (HDZ) odbacio je oporbene tvrdnje da Sabor ne raspravlja o političarima za koje je utvrđeno da su u sukobu interesa, podsjetivši na nalaz saborskog istražnog povjerenstva za Radimira Čačića i Zlatka Tomčića. "Onaj koji je najviše omastio brk danas želi postati premijer", rekao je.

Antun Kapraljević (HNS), kao i Stazić, smatra da bi kroz izmjene zakona trebalo osnažiti ovlasti Povjerenstva u izricanju kazni, da mu se omogući i opozvati dužnosnike za koje se utvrdi da su u sukobu interesa. "U svakoj normalnoj državi ljudi koji su sudjelovali u sukobu interesa ne bi se smjeli više baviti politikom", kazao je.

Pejo Trgovčević (HSP) drži da se Povjerenstvo više ne bi trebalo baviti time jesu li dužnosnici platili večere ili ulaznice za nogometne utakmice, "jer ako će se baviti tim marginalnim stvarima, neće imati vremena baviti se onim pravim poslom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙