FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za Ustav podržao izvješće Povjerenstva za sukob interesa

ZAGREB, 5. listopada 2006. (Hina) - Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik u četvrtak je jednoglasno podržao Godišnje izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa za 2005.
ZAGREB, 5. listopada 2006. (Hina) - Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik u četvrtak je jednoglasno podržao Godišnje izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa za 2005.

Potporu je dobio i prijedlog da Odbor razmotri potrebu izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa, u cilju kvalitetnijeg reguliranja tog pitanja.

Predsjednik Povjerenstva Josip Leko, predstavljajući prvo izvješće s kojim Povjerenstvo izlazi pred Sabor, kazao je da je u zadnjih godina dana zaprimljeno 30 predmeta, da je vođeno 16 postupaka za utvrđivanje sukoba interesa, a kod pet dužnosnika utvrđeno je da su bili u sukobu interesa.

Leko je ocijenio da Hrvatska još uvijek nema izgrađene pravne standarde i pravila ponašanja institucija u slučaju sukoba interesa kod državnih dužnosnika, ali da je Povjerenstvo u godinu dana učinilo dosta oko uređenja tog pitanja - doneseni su interni akti, dogovorena pravila postupanja i redoslijed vođenja predmeta, usklađeni stavovi članova Povjerenstva oko sukoba interesa.

No, upozorio je da u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa postoji niz neprecizno reguliranih pitanja, od same definicije sukoba interesa pa do toga kada se i zašto dužnosnik nalazi u sukobu interesa.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) pohvalila je rad Povjerenstva s Lekom na čelu, koje je, kaže, svojim objektivnim i nepristranim pogledom na stvari steklo povjerenje građana, uglavnom nepovjerljivih prema državnim institucijama.

Založila se za veću materijalnu potporu radu Povjerenstva, posebno za njegov edukativni rad - da dužnosnike, posebno one lokalne, educira o sukobu interesa kako se oni u njemu ne bi našli niti ih javnost takvima percipirala.

Predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ) izvješće je također ocijenio kvalitetnim, a tvrdnje da zakonske odredbe oko sukoba interesa treba dorađivati smatra opravdanima, budući da, kaže, institut sukoba interesa u Hrvatskoj postoji tek tri godine.

Dragutin Lesar (HNS) predložio je da Odbor do kraja godine razmotri sve probleme na koje u svom radu nailazi Povjerenstvo, kao i mogućnost izmjena Zakona koje bi pomogle kvaliteti tog posla.

Bošnjaković je taj prijedlog nazvao dobrodošlim, te najavio da će Odbor do kraja godine provesti takvu raspravu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙