FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobra poslovna izvješća kompanija potaknula kupovine američkih dionica

NEW YORK, 13. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkim tržištima u četvrtak su uzletjele, potaknute dobrim poslovnim izvješćima iz nekoliko korporacija, ponajprije McDonald'sa.
NEW YORK, 13. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkim tržištima u četvrtak su uzletjele, potaknute dobrim poslovnim izvješćima iz nekoliko korporacija, ponajprije McDonald'sa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,8 posto, na 11.948 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 1,6 posto, na 2.346 bodova. Sada je Nasdaq svega 29 bodova nadomak ovogodišnjeg rekorda od 1.375,54 boda, dosegnutog 20. travnja.

"Ulagači su bili zabrinuti da gospodarstvo jaše na leđima potrošača a da će visoke cijene goriva pritisnuti njihovu potražnju. No, barem zasad, oni i dalje kupuju, što pokazuje poslovno izvješće McDonald'sa", izjavio je Eric Kuby, zadužen za strategiju ulaganja pri North Star Investment Managementu. "Nije riječ o potrošnji samo jeftine robe. Harley je također izvijestio o dobrim tromjesečnim poslovnim rezultatima", dodao je.

Dionica lanca brze prehrane McDonald'sa porasla je 2,4 posto, a Yum Brandsa 8,3 posto uslijed boljih od očekivanja zarada u proteklom tromjesečju. U prosjeku su cijene dionica kompanija iz tog sektora poskočile tri posto. Iz istog razloga poskupjela je za gotovo tri posto i dionica proizvođača motora Harley-Davidsona.

Poticaj kupovinama na tržištima dionica dala je i 'bež knjiga' američke središnje banke, jer je pokazala da su aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu sve do prošlog mjeseca rasle, no ne toliko snažno da bi ojačala inflacija, što znači da nema potrebe za daljnjim zaoštravanjem monetarne politike.

Dobra izvedba tehnoloških dionica bila je potpomognuta snižavanjem cijena nafte, potaknuvši trgovce na izmjene u njihovim portfeljima dionica, odnosno preusmjeravanje na tehnološki sektor.

Na europskim burzama cijene dionica porasle su sedmi dan uzastopce, potaknute nastavkom sage oko preuzimanja švedskog proizvođača kamiona Scanije. Londonski Ftse indeks porastao je 0,8 posto, na 6.121 bod. Frankfurtski DAX ojačao je 0,7 posto, na 6.160 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙