FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europa upozorava Hrvatsku na opasnost od krivotvorenih eura

ZAGREB, 12. listopada 2006. (Hina) - Krivotvorenje eura za Hrvatsku će od iduće godine postati veći problem nego do sada jer će uvođenjem te valute u Sloveniji postati svojevrsna tampon zona.
ZAGREB, 12. listopada 2006. (Hina) - Krivotvorenje eura za Hrvatsku će od iduće godine postati veći problem nego do sada jer će uvođenjem te valute u Sloveniji postati svojevrsna tampon zona.

To je u četvrtak u Zagrebu izjavio po završetku međunarodne konferencije "Mjere za zaštitu EUR-a od krivotvorenja" Eduard Liedgens, voditelj projekta zaštite eura od krivotvorenja pod nazivom "PERICLES", koji je pokrenulo Vijeće EU-a u prosincu 2001.

Liedgens je četverodnevni zagrebački skup ocijenio vrlo značajnim jer su dogovorene konkretne mjere za suzbijanje krivotvorenja kovanica eura, što je, po njegovim riječima, u srednjoeuropskom prostoru znatno raširen oblik kriminala.

Pohvalio je rad hrvatskih institucija na suzbijanju krivotovorenja, posebice istaknuvši Hrvatsku narodnu banku, čiji rad, kako je ustvrdio, već danas u potpunosti odgovara europskim standardima.

Liedgens je istaknuo da se samo međunarodnom suradnjom može učinkovito boriti protiv krivotvorenja eura.

Predstavnik Europola Michael Rauschenbach istaknuo je da je euro dobro zaštićena i sigurnija valuta nego što su to bile valute koje su zemlje zone eura ranije imale.

Kazao je da je od 2002. u zemljama EU-a, ali i izvan njih, otkriveno nekoliko ilegalnih radionica, no nije iznio konkretne podatke o količini otkrivenih krivotvorina.

Prema podacima MUP-a, koje je iznio prvi čovjek kriminalističke policije Darko Dundović, vidljiv je trend porasta broja krivotvorenja eura. Tako su u prvoj polovici ove godine zabilježena 92 slučaja krivotvorenja, a lani u istom razdoblju 68.

Na konferenciji je iznijet podatak da je od početka uvođenja eura 2002. oduzeto oko 350.000 lažnih kovanica, a samo prošle godine 96.000 kovanica.

Uz predstavnike policija i tužiteljstava 19 europskih zemalja te EUROPOLA, na zagrebačkoj Konferenciji sudjelovali su i predstavnici Europske komisije, EUROJUST-a, Interpola, Europske centralne banke, US Secret Service-a i Hrvatske narodne banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙