FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska vlada zaprijetila poduzetnicima jer se protive proračunu

RIM, 12. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Talijanska vlada zaprijetila je poslovnim čelnicima ukidanjem velikog smanjenja poreza na plaće ne prestanu li čelnici lobirati protiv njezinog proračunskog plana za 2007., prenose u četvrtak talijanski mediji.
RIM, 12. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Talijanska vlada zaprijetila je poslovnim čelnicima ukidanjem velikog smanjenja poreza na plaće ne prestanu li čelnici lobirati protiv njezinog proračunskog plana za 2007., prenose u četvrtak talijanski mediji.

Prema pisanju lista La Repubblica, ministar gospodarstva Tommaso Padoa-Schioppa upozorio je industrijske čelnike da moraju biti oprezni s protivljenjem proračunu i vladinom prijedlogu o transferu otpremnina koje kompanije drže kao rezervu za slučaj potrebe otpuštanja radnika u državni mirovinski fond.

"Ako je industrija istinski uvjerena da su beneficije od smanjenja poreza na dohodak u potpunosti nadjačane promjenama u vezi otpremnina, i ako namjeravaju nastaviti s takvim posve neutemeljenim stajalištem, trebali bi biti svjesni da smo obje mjere itekako spremni povući", kazao je on, a njegove su izjave prenijeli i drugi dnevni listovi.

U samo dva tjedna od kada je premijer Romano Prodi uputio svoj prijedlog proračuna parlamentu, bilo je potrebno modificirati čitav niz mjera štednje namijenjenih smanjenju proračunskog manjka za 15 milijardi eura, kako bi se Italija uskladila s pravilima Europske unije.

Analitičari ističu da je proračun za 2007. u Prodijevoj koaliciji lijevog centra naklonjen ljevičarima i njihovim sindikalnim saveznicima, s poreznim povećanjima usmjerenima na pripadnike visokih platnih razreda a rasterećenjima na one s niskim plaćama. Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su, međutim, da je proračun općenito naišao na slabo prihvaćanje, čak i kod lijevog centra.

Pokušaj omekšavanja poslodavaca kroz 5,5 milijardi eura vrijedna porezna rasterećenja osujećen je najavljenom obvezom prebacivanja 5,0 milijardi eura namijenjenog za otpremnine u državni mirovinski fond INPS. Europska komisija signalizirala je da taj plan nije u sukobu s EU računovodstvenim pravilima.

Ministar gospodarstva u četvrtak je poslovnoj lobističkoj grupaciji Confindustria kazao kako su njezine zabrinutosti oko proračuna pretjerane, a "osobito tvrdnja da država kroz otpremnine zapravo uzima natrag ono što daje kroz smanjenje poreza na dohodak".

Nakon predstavljanja proračuna na udaru su se našli i Prodi i Padoa-Schioppa, čiji su planovi reforme i liberalizacije uslužnog sektora i smanjenja birokracije nakon dolaska na vlast u svibnju dobili podršku poslovnog lobija.

Inače, analitičari dovode u pitanje pouzdanost računice da će se kroz suzbijanje izbjegavanja plaćanja poreza prikupiti 8,8 milijardi eura prihoda, te upozoravaju da bi se moglo pokazati iznimno teškim postizanje ciljane razine deficita od 2,8 posto bruto domaćeg proizvoda u 2007, u usporedbi s na više revidiranih ciljanih 4,8 posto u ovoj godini.

Prodi tvrdi da će od proračuna za 2007. koristi imati 90 posto Talijana. Prema kalkulacijama službenog statističkog instituta ISTAT-a, koristi će imati 16 milijuna obitelji, 4,8 milijuna će ih biti teže pogođeno, dok će predstavljene porezne mjere spasiti od siromaštva 40 tisuća obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙