FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA: dosad 90 posto Plivinih dionica rezervirano za Barr

ZAGREB, 12. listopada 2006. (Hina) - Vlasnici ukupno 90 posto Plivinih dionica, prema zadnjim podacima Središnje depozitarne agencije (SDA), odlučili su prihvatiti ponudu američkog Barra za preuzimanje Plive po cijeni od 820 kuna za dionicu.
ZAGREB, 12. listopada 2006. (Hina) - Vlasnici ukupno 90 posto Plivinih dionica, prema zadnjim podacima Središnje depozitarne agencije (SDA), odlučili su prihvatiti ponudu američkog Barra za preuzimanje Plive po cijeni od 820 kuna za dionicu.

Prema podacima SDA-a, za Barrovu ponudu, koja je istekla noćas u ponoć, deponirano je 16,8 milijuna dionica, što je 90 posto od ukupno 18,6 milijuna redovnih dionica Plive.

Taj postotak se može još povećati, bez obzira na istek javne ponude, i to zbog obrazaca za deponiranje dionica koji mogu pristići poštom s datumom uputnice prije isteka roka javne ponude, kao i zbog toga što SDA objavljuje podatke o broju deponiranih dionica za prethodni radni dan.

Postotak rezerviranih dionica se može i smanjiti, ako neki od dioničara opozove svoju ponudu, za što je također imao priliku do noćas u ponoć izravno u SDA-u ili putem pošte. No to je samo teoretska mogućnost koja teško može utjecati na ishod preuzimanja Plive.

SDA će rezervacije za Barrovu ponudu, u dogovoru s Hanfom, obrađivati do 19. listopada i tada će s konačnim podacima upoznati ponuđača, odnosno Barr.

Za 24. listopada ili eventualno dan kasnije, predviđeno je plaćanje, tako što će Barr na račun SDA uplatiti ukupnu svotu za sve dionice čiji su vlasnici prihvatili njegovu ponudu. Potom će SDA novac uplatiti dioničarima. Po obavljenom plaćanju, javnosti će biti dostupni podaci o konačnom Barrovom udjelu u Plivi i o drugim podacima koje dioničko društvo koje kotira na burzi mora učiniti dostupnim, pojašnjava član Uprave SDA-a Ante Brguljan.

Barr je tako uspio realizirati osnovni uvjet iz svoje javne ponude prema kojem je ona važeća ako skupi najmanje 50 posto plus jednu Plivinu dionicu. Od noćas u ponoć, počinje teći dvotjedni rok za isplatu dioničara po cijeni iz javne ponude, odnosno po 820 kuna za dionicu.

Ukupna vrijednost Barrove ponude iznosi 15,25 milijardi kuna.

Ostvare li se prethodne Barrove najave, Pliva će ostati kompanija sa sjedištem u Hrvatskoj, zadržat će svoje ime i unutar Barr grupe imat će ulogu središta za vođenje poslovnih operacija u Europi.

Akvizicijom Plive, Barr postaje treća najveća svjetska generička farmaceutska kompanija.

Barr Pharmacuticals tvrtka je s oko 2 tisuće zaposlenih. Ključna tržišta su joj SAD i Kanada, a dionice su izlistane na burzi u New Yorku.

Prema podacima za 12 mjeseci, zaključno sa 31. ožujkom 2006., Barrovi prihodi iznosili su 1,24 milijarde dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙