FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južna Koreja vrši pripreme za nuklearni rat

ZAGREB, 12. listopada 2006. (Hina) - Nakon što je Sjeverna Koreja izvela svoj prvi nuklearni pokus, južnokorejska vojska započela je s prilagodbom svojih kapaciteta na eventualni nuklearni rat, doznaje se u četvrtak iz službenih izvora.
ZAGREB, 12. listopada 2006. (Hina) - Nakon što je Sjeverna Koreja izvela svoj prvi nuklearni pokus, južnokorejska vojska započela je s prilagodbom svojih kapaciteta na eventualni nuklearni rat, doznaje se u četvrtak iz službenih izvora.

"Situacija se promijenila. Posve je očekivano da provjerimo stanje pripremljenosti u novim uvjetima", izjavio je glasnogovornik glavnog stožera. Prema njegovim riječima, glavni stožer je nakon izvođenja nuklearne probe od strane Pjongjanga sastavio više izvješća, a detalji su povjerljive prirode.

Ministar obrane Yoon Kwang-Ung je potvrdio da će Sjeverna Koreja ojačati svoj arsenal konvencionalnog naoružanja ali da će on, "u situaciji kada smo suočeni s općom zabrinutošću, inzistirati na nužnosti da iskoristimo zaštitu američkog nuklearnog kišobrana". Južna Koreja se odrekla razvoja svog nuklearnog programa uz jamstvo zaštite SAD-a.

Južnokorejski predsjednik Roh Moo Hyun namjerava u petak otputovati u Kinu kako bi s predsjednikom Huom Jintaom razgovarao o najnovijem razvoju događaja glede Sjeverne Koreje i njezinog nuklearnog programa.

Očekuje se da će dvojica vođa razgovarati o zajedničkim mjerama protiv Sjeverne Koreje zbog izvođenja nuklearnog pokusa ali i miroljubivim metodama rješavanja tog vrućeg pitanja. Naime, iako je bliska saveznica vlade u Pjongjangu, Kina je osudila izvođenje nuklearne probe, ocjenivši da će "destabilizirajuće djelovati na regiju".

Južnokorejske su vlasti u četvrtak objavile da od ponedjeljka nije zabilježena nikakva radioaktivna abnormalnost.

"Niti jedna od 38 promatračkih postaja nije između ponedjeljka i četvrtka zabilježila povećanje radioaktivnosti", priopćilo je ministarstvo znanosti tehnologije. U petak se očekuju rezultati analize kišnice. Mjesto na kojem je izveden nuklearni pokus udaljeno je 300 kilometara od Južne Koreje.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na vojne izvore, u srijedu je izvjestila da je glavni stožer ministarstvu obrane preporučio da nanovo razmotri planove u slučajevima izvanrednog stanja te da se pobrine da su im na raspolaganju sustavi koji mogu uništiti južnokorejske vojne kapacitete sposobne za transport nuklearnih bojevih glava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙