FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad američkih burzovnih indeksa zbog razočaranja prvim poslovnim izvješćima

NEW YORK, 12. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Razočarani početkom sezone izvješćivanja o tromjesečnim poslovnim rezultatima kompanija, ulagači su u srijedu na američkim burzama svojim prodajama spustili vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 12. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Razočarani početkom sezone izvješćivanja o tromjesečnim poslovnim rezultatima kompanija, ulagači su u srijedu na američkim burzama svojim prodajama spustili vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,13 posto, na 11.852 boda. Tehnološki Nasdaq izgubio je 0,3 posto na vrijednosti, završivši trgovanje na 2.308 bodova.

Najveći svjetski proizvođač aluminija Alcoa izvijestio je o dobiti koja nije ispunila očekivanja Wall Streeta. Njegovo izvješće uobičajeno se smatra početkom sezone objave poslovnih izvješća za treće tromjesečje. Nadalje, biotehnološka kompanija Genetech razočarala je prihodima od prodaje lijeka za liječenje raka u istom razdoblju.

"Zasad sezona izvješćivanja o poslovnim rezultatima nije dobro počela", ocijenio je Phil Dow, direktor pri RBC Dain Rauscher brokerskoj tvrtki.

Raspoloženje na tržištu pritisnuo je i predsjednik ogranka američke središnje banke u Richmondu Jeffrey Lacker, koji je ojačao zabrinutosti ulagača oko inflacije, ustvrdivši da monetarni zakonodavci moraju ostati prilično na oprezu u pogledu rasta cijena.

Zabilješka sa sastanka Feda održanog u rujnu pokazala je da je nekoliko monetarnih zakonodavaca još prilično zabrinuto oko inflatornih rizika, što znači da je smanjivanje kamatnih stopa vjerojatno mnogo dalje nego su ulagači ranije procjenjivali.

Vijest da se mali poslovni zrakoplov zabio u srijedu poslijepodne u 22-katnu stambenu zgradu na njujorškom Manhattanu, izazvavši požar i oblak crnog dima iznad grada, podsjetila je tržišta na 11. rujna 2001. Ipak, dionice su nadoknadile do kraja trgovanja te gubitke, obzirom da se smatra da je to bila nesreća.

Uzlet tehnoloških dionica pomogao je zadržavanju europskih burzovnih indeksa u srijedu na najvišim razinama u zadnjih pet godina, unatoč korekciji cijena rudarskih dionica. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks porastao je blagih 0,01 posto, na 6.073 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,03 posto na vrijednosti, završivši trgovanje na 6.119 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙