FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski klubovi: prevencija i edukacija temelj borbe protiv droge

ZAGREB, 11. listopada 2006. (Hina) - Hrvatska se samo učinkovitijim sustavom prevencije i edukacije, posebno među mladima i njihovim roditeljima, može uspješno boriti protiv pošasti droge, zaključak je izlaganja saborskih klubova, većina kojih je danas podržala Izvješće o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja droga u 2005.
ZAGREB, 11. listopada 2006. (Hina) - Hrvatska se samo učinkovitijim sustavom prevencije i edukacije, posebno među mladima i njihovim roditeljima, može uspješno boriti protiv pošasti droge, zaključak je izlaganja saborskih klubova, većina kojih je danas podržala Izvješće o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja droga u 2005.

Većina klubova u raspravi je ocijenila da podaci o stalnom rastu broja ovisnika i smrtnih slučajeva od droge, o sve dostupnijoj drogi među mladima, o sve više vrsta opijata na tržištu, svjedoče o potrebi bolje edukacije o opasnostima od droge u školama, među odgojno-obrazovnim djelatnicima te roditeljima.

Ruža Tomašić (HSP) drži da prevencija i edukacija treba biti temelj za suzbijanje droge, a puno više se, kaže, treba raditi i na ranom otkrivanju ovisnosti te liječničkom tretmanu, rehabilitaciji i resocijalizaciji ovisnika.

Sustav suzbijanja droga ocijenila je nestručnim i nemarnim, a u prilog tome navela je podatak da se za edukaciju i prevenciju godišnje izdvaja manje od 60 milijuna kuna, da se tek oko 170 policajaca s lošom opremom bori s drogom, da suradnja između policije, carine i lokalne samouprave gotovo i ne postoji. "To je kao kada se tuku David i Golijat", kazala je.

Šime Lučin (SDP) rekao je da porazni podaci o sve više ovisnika i dostupnijoj drogi govore o potrebi razmatranja je li dosadašnji pristup u suzbijanju droga dobar ili ga treba mijenjati.

Po njegovu je mišljenju "suluda" odredba Kaznenog zakona po kojoj se izjednačava posjedovanje jednog 'jointa' i pola kile kokaina ili heroina, jer to, tvrdi, i dalje represivne organe odvlači da se bave samo konzumentima i ovisnicima, a ne narko-dilerima.

"Ovakav oblik represivne metode ne daje nikakve rezultate jer dok se policija i pravosuđe bave konzumentima i ovisnicima, krupne ribe vode igru", rekao je Lučin.

Spomenuo je danas u medijima objavljenu informaciju da gotovo trećina talijanskih parlamentaraca uzima drogu, upitavši jesu li oni, ili 40 do 50 posto hrvatske mladeži koja se izjasnila da dolazi u doticaj s drogom, potencijalni osuđenici na tri godine zatvora, kako to predviđa hrvatski Kazneni zakon.

Miljenko Dorić najavio je da HNS neće podržati Vladino Izvješće, jer se u njemu, kaže, neutemeljeno govori o uspješnom sustavu suzbijanja droga, dok podaci govore potpuno drugačije.

"Tko pobjeđuje - oni koji prodaju drogu ili oni koji se protiv njih trebaju boriti? Pobjeđuju, naravno, oni koji ubijaju našu djecu, razaraju obitelji, a mi tvrdimo da je sustav učinkovit", rekao je.

Damir Kajin (IDS) založio se za obvezno testiranje na droge "od škola do mirovina", a da, za primjer svima, "led probiju saborski zastupnici, ministri, novinske redakcije, banke".

Velimir Pleše (HDZ) Izvješće je ocijenio kvalitetnim temeljem za uspješni nastavak provedbe mjera iz Strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga, ali i predložio da se terapijske zajednice ubuduće uvrste u sustav liječenja i rehabilitacije ovisnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙