FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otočno vijeće: uvođenje naziva "hrvatski otočni proizvod"

RAB,10. listopada 2006. (Hina) - Sjednica Otočnog vijeća na kojoj je, uz ostalo, razmatran prijedlog uvođenja naziva "hrvatski otočni proizvod" (HOP) održana je danas pod predsjedanjem državnog tajnika za more Branka Bačića u Rabu.
RAB,10. listopada 2006. (Hina) - Sjednica Otočnog vijeća na kojoj je, uz ostalo, razmatran prijedlog uvođenja naziva "hrvatski otočni proizvod" (HOP) održana je danas pod predsjedanjem državnog tajnika za more Branka Bačića u Rabu.

Uvođenjem naziva HOP želimo poticati kvalitetu proizvodnje na otocima, omogućiti stvaranje branda i olakšati plasman otočnih proizvoda na domaćem i stranom tržištu, kazao je Bačić.

Pojasnio je da obveza uvođenja HOP-a proizlazi iz Zakona o otocima iz 1999. te da ona dosad nije ostvarena zbog neusklađenosti s ostalim zakonima koji definiraju uvođenje takvih oznaka.

Znak vizualnog označavanja HOP registrirat će se u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, kao zajednički i jamstveni žig. Pravo njegove uporabe stjecalo bi se ugovorom koji će zaključivati Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Hrvatska gospodarska komora i korisnik, na tri godine.

Bačić je naglasio da su većina postojećih otočnih proizvoda već nizom državnih mjera uključeni u sustav subvencija, a oni koji su izvan tog sustava, a u skladu su s potporama koje propisuje EU, bit će također uključeni.

Otočno vijeće razmatralo je i provedbu Uredbe o dodjeli državnih potpora za očuvanje radnih mjesta na otocima. Bačić je izvijestio da je javni poziv završen 5. listopada i da su dosad, iako ih se očekivalo više, prispjela 242 zahtjeva otočnih poslodavaca - 50 iz Dubrovačko-neretvanske županije, 52 iz Splitsko-dalmatinske, 11 iz Šibensko-kninske, 39 iz Zadarske i 90 iz Primorsko-goranske županije.

U ovoj godini za tu je namjenu planirano 12 milijuna kuna, a poslodavci s otoka moći će primiti najviše 750 tisuća kuna po zaposleniku u roku od tri godine.

U nastavku sjednice razmatran je i prijedlog Uredbe o uvjetima i postupku davanja koncesija za obavljanje javnog prometa u linijskom obalnom pomorskom prometu koju će, najavio je Bačić, Vlada donijeti u sljedećih 15 dana. Nakon donošenja Uredbe, Agencija za pomorski promet može krenuti u raspisivanje natječaja i dodjelu koncesija - najprije za 14 brzobrodskih linija, a tijekom 2007. za ostalih 37 trajektnih i klasičnih brodskih linija.

Bačić je istaknuo da država godišnje izdvaja 320 milijuna kuna za povezivanje otoka te da će provedba novog zakona o prijevozu u pomorskom prometu omogućiti transparentniji način plaćanja svakog brodara na pojedinoj liniji, uvođenje reda u subvencioniranje otočnog prometa, povećanje sigurnosti plovidbe te kvalitetnije pomorsko povezivanje.

Prednost na javnom natječaju imat će brodar koji zatraži manju potporu ili ponudi veću koncesijsku naknadu, a dodatnu prednost imat će brodari s iskustvom u pomorskom prijevozu.

Uredbom je određeno da tehnički uvjeti čine 45, a ekonomsko-financijski 55 posto pri ocjenjivanju ponude. Propisani su i minimalni uvjeti koje moraju ispuniti brod i brodar, a prema procjenama, ispunjavanje takvih uvjeta brodare će stajati 7 do 8 milijuna eura do 2009. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙