FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upitan uspjeh sjevernokorejskog nuklearnog pokusa

PARIZ, 10. listopada 2006. (Hina/AP) - Zapadni stručnjaci rekli su u utorak, dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela nuklearni pokus, da taj pokus najvjerojatnije nije polučio uspjeh kakvom su se nadali sjevernokorejski znanstvenici.
PARIZ, 10. listopada 2006. (Hina/AP) - Zapadni stručnjaci rekli su u utorak, dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela nuklearni pokus, da taj pokus najvjerojatnije nije polučio uspjeh kakvom su se nadali sjevernokorejski znanstvenici.

Više od 60 godina nakon što su Sjedinjene Države prvi put testirale plutonijsko oružje, djelomično zbog toga što znanstvenici nisu znali hoće li uopće funkcionirati, ta je tehnologija još uvijek upitna i za početnike, ali i za vrhunske stručnjake.

Po svemu sudeći, niski intenzitet sjevernokorejskog pokusa mogao bi upućivati na to da znanstvenici u toj zemlji, radeći najvećim dijelom u izolaciji, nisi do kraja usavršili smrtonosnu tehnologiju dijeljenja atoma.

"Stvar je u detaljima", izjavio je francuski nuklearni stručnjak Bruno Tertrais. "To vam je poput kuhanja. Možete imati recept, ali to ne znači da ste vrhunski kuhar", dodao je.

Uvriježeno je mišljenje kako je Sjeverna Koreja razvijala nuklearnu bombu pomoću plutonija, iste tvari iz koje je proizvedena bomba što su je Amerikanci testirali 16. srpnja 1945. godine otvarajući atomsku eru.

Robert Oppenhaimer, koji je vodio američki nuklearni program, izgubio je toga dana 10 dolara kladeći se da bomba nazvana "The Gadget" uopće neće eksplodirati.

Danas samo Sjevernokorejci znaju čemu su se nadali i je li test bio uspješan ili ne, kako tvrde.

No, postoji mogućnost da je testirana naprava, navodno nuklearna, imala grešku, tzv "fizzle", kada materijali koji uzrokuju eksploziju, npr. plutonij, eksplodiraju samo djelomično.

Ključni razlog takvim sumnjama je niski intenzitet eksplozije. Rusija procjenjuje da je eksplozija bila razmjerno snažna, usporediva sa snagom 5.000-15.000 tona konvencionalnog eksploziva TNT.

No, Francuska i drugi imaju daleko manje proračune koji se kreću između 500 i 1.000 tona TNT-a, što je francuskog ministra obrane navelo na izjavu "kako se možda radi o neuspjehu".

I Južna Koreja ističe kako je nejasno je li pokus bio uspješan i najavljuje da će pouzdane procjene moći dati tek za dva tjedna.

Premda postoje dokazi da je Sjeverna Koreja imala pomoć Pakistana u razvijanju svog nuklearnog programa, ta izolirana komunistička država morala je sama otkriti niz detalja o proizvodnji nuklearne bombe, što je još jedan od čimbenika mogućeg neuspjeha, rekao je Vladimir Orlov iz Centra za neširenje atomskog oružja PIR.

"Oni su praktično u izolaciji, i intelektualno i tehnološki i financijski, što je dobra vijest", istaknuo je Orlov.

Niski intenzitet eksplozije, dodao je, "upućuje na to da Sjeverna Koreja ima problem u razvijanju onoga što obični ljudi nazivaju nuklearnom bombom i da je ono što imaju zapravo primitivna nuklearna naprava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙